Activistul de mediu Alex Găvan a criticat Romsilva Ilfov pentru că a arat cu plugul poteci pe care se desfăşoară cel mai mare concurs internaţional de ciclism cross country din estul Europei, cu mii de participanţi, Prima evadare. Reacționând la cele semnalate de Glăvan, ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că este inadmisibil ca Romsilva să se opună unor activităţi sportive în pădure. Ministrul consideră că este inadmisibil ca cineva să pună beţe în roate unui ONG are organizează de mai mulţi ani competiţii acolo.
Conform lui Alex Găvan, incidente similare au avut loc în mai mulţi ani, chiar înaintea concursului.
„Dragă Romsilva Ilfov, upă cum bine ştii deja, conform propriilor tale norme, pădurile din jurul capitalei au, în principal, un scop social şi de recreere. Iar Prima Evadare este cel mai mare concurs internaţional de ciclism cross country din estul Europei, cu mii de participanţi. În cei 15 ani de existenţă a devenit unul dintre evenimentele emblematice ale Bucureştiului atrăgând, pe lângă iubitorii de natură şi de pedalat amator şi nume mari ale acestui sport, cum ar fi o multiplă campioană mondială şi olimpică. Cum s-ar zice, treabă serioasă”, scrie activistul de mediu.
El acuză Romsilva Ilfov că „sabotează cu bună ştiinţă evenimentul”.
„Să ari cu plugul în mai mulţi ani fix potecile pe care se desfăşoară acest concurs, fix înainte de concurs, aşa cum ai făcut-o pe o lungime de vreo 2 km şi acum câteva zile, sabotând cu bună ştiinţă evenimentul cu doar puţin timp înainte de start şi ameninţându-i astfel desfăşurarea, nu este doar un gest abuziv, ci şi ceva care, cu siguranţă, nu îţi face cinste. Pădurea nu este doar cherestea, ci infinit mai mult”, afirmă Alex Găvan.
„Considerăm că atât accesul în pădure pentru recreere, sport sau educaţie, cât şi la toate celelalte daruri pe care pădurea ni le oferă necondiţionat şi cu infinită generozitate este un drept al nostru fundamental. Te invităm alături de noi să te bucuri de natură, de oameni de (mult) bine şi foarte faini, te invităm şi te încurajăm să contribui concret pentru o lume mai bună”, mai scrie el în finalul postării.
La rândul său, ministrul susține că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat.
„Am promis că azi dimineaţă mă duc pe traseu şi văd. Ieri a plouat foarte mult şi nu se poate merge cu bicicleta. Am amânat vizita pe teren pentru ziua de joi. Joi, între orele 15.00 şi 19.00 o să fiu în pădurea Băneasa pentru a vedea cu ochii mei ce se întâmplă acolo. Este inadmisibil ca Romsilva, indiferent care direcţie silvică, din ce judeţ, să se opună unor activităţi sportive, recreative în pădure”, a răspuns Tanczos Barna.
Acesta apreciază că „este inadmisibil ca cineva intenţionat să pună beţe în roate unei ONG care de ani de zile organizează asemenea competiţii acolo”.
„De asemenea, este de nedorit că ani de zile să existe un conflict permanent şi foarte urât, din câte am înţeles, că nu ştiam de acest conflict între persoane şi instituţie, ONG-uri, este inadmisibil să existe un asemenea conflict între o instituţie a statului şi un ONG care până la urmă doreşte un lucru frumos, corect, o competiţie sportivă în pădure. De asemenea, cei care organizează asemenea competiţii trebuie să înţeleagă că anumite reguli trebuie respectate în pădure şi sunt convins că vom găsi o cale de mijloc. Mă voi ocupa personal. De altfel, le-am cerut în mod expres săptămâna trecută ca nu cumva cineva să se atingă de potecă. O să mă duc poimâine să văd exact care este situaţia, că azi şi mâine suntem prinşi în foarte multe discuţii legate de activităţile din minister şi nu numai”, a mai declarat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a fost întrebat dacă el consideră că pădurea ar putea fi afectată sau nu de asemenea competiţii.
„Nu pădurea este afectată. Buna intenţie a unora este din păcate afectată. În acelaşi timp, trebuie clarificate şi pe termen mediu, lung şi modalităţile de colaborare. Eu am mai fost pe asemenea cărări şi pe asemenea poteci. Chiar îmi place foarte mult să merg în pădure, să alerg în pădure, cu bicicleta mai rar, dar îmi place mult alergarea şi săptămânal alerg kilometri întregi în pădure, pe drumuri forestiere sau pe poteci. Este o senzaţie incredibilă şi le recomand tuturor să facă acelaşi lucru, să iasă în pădure, să se simtă bine, să facă mişcare în pădure. Iar dacă în Regia Naţională a Pădurilor sunt persoane care nu înţeleg acest lucru trebuie să îşi schimbe mentalitatea. Pădurea este şi pentru cei care vin să se relaxeze, au dreptul la aer curat toţi cetăţenii acestei ţări şi Regia Naţională a Pădurilor trebuie să treacă printr-un proces de schimbare şi din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.
La ora actuală, Codul silvic prevede că „accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale”. O petiție pentru modificarea acestei prevederi a strâns peste 10.000 de semnături din 2020 și până acum, iar USR a depus o inițiativă legislativă pentru modificarea Codului silvic, pe care Guvernul nu o susține.
Green Report a semnalat însă că în pădurile din jurul Capitalei se vânează în mod legal: Hai la vânătoare, în Pădurea Băneasa! Cu voie de la autorități. Partea I
și chiar se braconează: Hai la vânătoare, în Pădurea Băneasa! Braconaj cu autor necunoscut. Partea a II-a