“Stratul de ozon este usor rarefiat deasupra Siberiei si a Peninsulei Iberice (in mod special, deasupra Spaniei), dar valorile sunt apropiate de cele normale. Stratul de ozon masoara deasupra Spaniei 300 de dobsoni (unitate standard de masurare a concentratiilor de ozon din atmosfera), pragul critic fiind sub 220 de dobsoni, iar, deasupra Siberiei, 275 de dobsoni. Dar nici in aceste zone nu putem vorbi despre vreun pericol reprezentat de radiatiile ultraviolete, iar, in Romania, valorile sunt normale”, a declarat pentru “Green Report”, Ruxandra Bojariu, cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie.
Stratul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete a suferit pierderi de 40% deasupra zonei arctice in aceasta iarna, potrivit specialistilor. Insa, valorile incep sa se apropie de limitele normale si in aceste zone, mai afectate, la Polul Nord inregistrandu-se chiar o imbunatatire considerabila a valorilor.
Motivul subtierii stratului de ozon il reprezinta, mai ales, cantitatea mare de chimicale care distrug stratul de ozon, folosite in agentii de racire si ignifugare din aparatele electrocasnice. Aceste produse chimice au ajuns in stratosfera si au afectat stratul de ozon, iar, alaturi de schimbarile climatice, acest factor contribuie la degradarea stratului de ozon.
Citeste si Gaura de ozon, deasupra Siberiei si a nordului Rusiei