Gardianul: „Tornada” romaneasca. Intensitatea furtunii a fost prognozata doar cu zece minute inainte

Furtuna de marti seara a fost prognozata in intervalul anuntat. De intensitatea acesteia, meteorologii au putut afla abia cu zece minute inainte de declansare, din momentul in care radarele au inceput sa inregistreze. Ploile, grindina si vantul puternic au afectat 15 judete, Capitala si 600 de hectare de teren agricol.

“Prognoza meteo de cod galben a fost corecta deoarece furtuna s-a produs in intervalul atentionat. In intervalul atentionat, intensificarea furtunii se poate amplifica in functie de caracteristicile atmosferice, situatie in care prognoza este data in scurt timp. Privitor la furtuna de marti seara, radarele au inregistrat intensificari abia la ora 20.10. O asemenea intensitate nu se poate prognoza decat in momentul aparitiei ei. Meteorologia nu poate face mai mult decat atat. De aceea, de exemplu, nu pot fi prognozate tornadele, mai exact intensitatea lor, cu mult timp inainte”, ne-a declarat meteorologul Sandu Ion.

Vicepremierul Dan Nica a declarat ca, in urma furtunii de marti, au fost afectate 15 judete si Capitala, 140 de gospodarii din 44 de localitati, precum si 600 de hectare de teren agricol au fost inundate, iar cinci drumuri nationale au fost afectate. In municipiul Bucuresti, au fost semnalati 245 de copaci cazuti, din care 60 de pe carosabil, 20 pe cablurile aeriene, 7 pe conducte de utilitati publice, 17 pe imobile si 41 pe autovehicule. In Capitala s-a intervenit cu 59 de autospeciale, 4 autoscari, 8 masini descarcerari, 6 motopompe, 20 de ofiteri si 429 de subofiteri.

In judetul Valcea au fost afectate 4 localitati – Brezoi, Calimanesti, Vaideeni, Slatioara -, 21 de gospodarii si 50 de locuinte fiind inundate. De asemenea, in judetul Valcea, 400 de hectare de teren agricol au fost inundate, in timp ce in comuna Slatioara mai multi copaci au cazut pe liniile de tensiune, alimentarea cu apa potabila a localitatii fiind intrerupta. In municipiul Ploiesti s-a intervenit pentru evacuarea apei din canalizare, in 7 curti si locuinte, din zonele Ploiesti Nord, Ploiesti Sud, Ploiesti Est.

De asemenea, in orasul Sinaia, s-a actionat pentru evacuarea apei dintr-o locuinta, iar in comuna Drajna s-a intervenit pentru securizarea drumului judetean 102L in urma prabusirii unui stalp de telefonie. In judetul Neamt, au fost afectate 6 localitati – Piatra Neamt, Alexandru cel Bun, Tibucani, Garcina, Vodesti, Dobreni, fiind inregistrate 64 de gospodarii si 5 locuinte inundate. Au fost afectate drumurile nationale DN12C, DN23, DN15C, fiind distruse 17 poduri si podete si fiind inregistrate trei autoturisme avariate.

Scoli si licee ramase fara acoperisuri

In judetul Buzau, ploile si furtuna au afectat 6 localitati – Buzau, Ramnicu Sarat, Vernesti, Sapuca, Galbinas, Merei Greabanu – , fiind avariate acoperisurile a doua locuinte si al unei biserici, dar si doua autoturisme care au fost strivite de mai multi copaci cazuti. In judetul Braila, in comunele Movila, Miresei si Gemenele au fost afectate de grindina 500 de case care au acoperisurile si geamurile sparte, 200 de hectare de teren agricol fiind inundat. De asemenea, au fost afectate dispensarul comunal si doua scoli, care au geamurile sparte de grindina.

In judetul Arges, au fost afectate cinci localitati printre care Campulung Muscel, Pitesti, Curtea de Arges, Merisani, Mihaiesti, fiind inundate 30 de gospodarii. In municipiul Giurgiu, acoperisul liceului “Viceamiral Ion Balanescu” a fost smuls de vant si aruncat pe strada pe o suprafata de 500 de metri patrati, afectand 3 autoturisme si reteaua de energie electrica.

In judetul Dolj, localitatile Calafat si Ianca au fost afectate de ploi, fiind inundate 8 gospodarii. In Teleorman, localitatile Videle si Turnu Magurele au fost afectate, iar in municipiul Videle, un copac a cazut peste o casa, o gospodarie fiind inundata. In orasul Sibiu, doua gospodarii au fost inundate. In judetul Olt au fost inundate localitatile Potelu, Ianca, Bals si Corabia, fiind inregistrate 10 gospodarii afectate.

Fortele de ordine au intervenit pentru ridicarea pomilor cazuti pe drumurile nationale DN54, DN54A intre localitatile Corabia si Orlea si in localitatile Studina Visina si Corabia. Si municipiul Drobeta-Turnu Severin a fost afectat de furtuna de marti seara, fiind inundate doua gospodarii. In zona municipiului Slobozia si Urziceni din judetul Ialomita, pe soseaua nationala au cazut 21 de copaci pentru ridicarea carora au intervenit 7 autospeciale si peste 30 de angajati. Si in Gorj au fost afectate localitatile Rosia de Amaradia si Alimpesti, fiind avariate 29 de imobile, 9 adaposturi pentru animale, 20 de podete si 2 poduri.

spot_img

Ultimele știri