Gardianul: Mamaliga romaneasca, in pericol de disparitie

Fermieri, oameni de stiinta, dar si responsabili politici au criticat dur intentia ministrului mediului, Attila Korodi, de a interzice cultivarea porumbului modificat genetic in Romania, desi forurile europene permit acest lucru. Agricultorii sustin ca reprezentantul UDMR face jocul Ungariei, mentinand tara noastra dependenta de importuri si falimentand micii fermieri. Expertii il acuza de amatorism si ignorarea interesului national, amintind ca este imoral sa interzici cultivarea, dar sa aprobi importul de cereale modificate genetic. O mare parte din carnea importata din UE este, de asemenea, produsa cu furaje modificate genetic. Potrivit Mediafax, ministrul Korodi Attila a cerut Comisiei de Securitate Biologica – institutie ce va deveni operationala in doua-trei saptamani – un punct de vedere in legatura cu porumbul modificat genetic, opinia urmand sa fie insusita printr-o hotarare de guvern. Inainte sa asculte opiniile specialistilor, ministrul s-a antepronuntat, imbratisand pozitia Greenpeace, organizatie care militeaza, uneori violent, impotriva organismelor modificat
e genetic. Intentia de a interzice si porumbul, dupa ce soia a fost scoasa din cultura in urma aderarii la UE, saracind sute de mici fermieri, a fost anuntata de oficialul roman la un eveniment de prezentare a unor produse biologice organizat de Greenpeace. „Exista studii folosite si de alte state, cum ar fi Franta, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si Italia, ce recomanda evitarea acestui soi. Noi avem mari semne de intrebare cu privire la cultivarea acestui soi si nu putem fi, in aceste conditii, in favoarea cultivarii lui”, a declarat ministrul Korodi Attila.

Ungaria se opune cultivarii cerealelor modificate genetic

Deputatul Valeriu Tabara, cercetator la Statiunea Agricola de la Lovrin, judetul Timis, a intervenit la o emisiune a postului national de radio, sustinand ca asa-zisele studii pe care se bazeaza ministrul Korodi nu au baza stiintifica si nu exista riscuri generate de cerealele modificate genetic. Culturile traditionale sunt, de fapt, mai poluante, necesitand pesticide si fertilizatori cu impact asupra mediului. „Exista un daunator denumit popular sfredelitorul porumbului, care necesita 25 de kilograme de substanta toxica la hectar pentru a-l combate, ne-a declarat Lucian Buzdugan, director al unei firme de productie agricola. La porumbul modificat genetic nu este necesar, rezista singur. In plus, este rezistent si la seceta si are o productivitate mult mai mare.”

De fapt, aceasta pare a fi si miza disputei: in Ungaria nu sunt probleme legate de seceta, in vreme ce in Campia Romana, mai ales dupa distrugerea sistemelor de irigatii, culturile sufera din cauza lipsei de apa. Romania ar putea impaca si capra, si varza, cultivand pe scara larga cereale modificate genetic in sud, cu productivitati ridicate, in vreme ce in Transilvania si Bucovina s-ar putea realiza produse ecologice, mai scumpe. Dezbaterile nu s-au dus insa in termeni de interes national, ci au fost doar dispute emotionale, generate de o campanie agresiva a Greenpeace, care a mutat in Romania temele din Occident. Adrian Radulescu, presedintele unei asociatii a fermierilor, l-a atacat pe ministrul Korodi transant: „A luat aceasta decizie pentru ca il cheama asa cum il cheama si pentru ca este ungur! De aceea importam alimente. Si in timp ce Franta, Austria sau Ungaria vor exporta porumbul lor, noi vom avea numai nerealizari. Asta este, din exportatori, ajungem importatori si vom importa tot produse modificate genetic. Nu se vrea sa intelegem ca o planta modificata genetic este o planta mai rezistenta, care nu necesita intretinere cu azotati si uree. Acestea polueaza solul, cu adevarat”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri