Industria cimentului si cea siderurgica din intreaga Europa si, implicit, din Romania, risca sa dispara curand, din cauza angajamentului ferm pe care Uniunea Europeana (UE) l-a luat in privinta diminuarii emisiilor de gaze cu efect de sera. UE doreste sa reduca, pana in 2020, emisiile de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelurile din 1990, prag care va fi majorat la 30% daca blocul comunitar ajunge la un acord international impotriva incalzirii globale. Reglementarile sunt mai aspre pentru sectorul industrial, insa UE a facut unele concesii pentru agricultura si transporturi.
In realizarea obiectivului de combatere a incalzirii globale, instrumentul principal al UE este schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru perioada 2013-2020. Potrivit specialistilor, noile masuri preconizate vor avea un impact dezastruos asupra sectoarelor energo-intensive (printre care cimentul, varul etc.) daca acestora nu li se aloca gratuit 100% certificatele de emisie.
Dr. Marius Eugen Opran, membru al Biroului Executiv al Comitetului Economic si Social European (EESC), a avut o interventie in ultima sesiune plenara a acestui organism, in care a aratat efectele dezastruoase ale aplicarii imediate a angajamentelor europene asupra industriei cimentului, cu precadere in tarile aflate in curs de dezvoltare, precum Romania.
Marius Opran a citat un studiu realizat pentru industria cimentului din Europa de catre firma internationala de consultanta Boston Consulting Group, potrivit caruia, chiar si in conditiile alocarii 100% gratuite a certificatelor, o treime din fabricile de ciment europene vor fi in pericol de relocare (carbon lackage) in tari din afara spatiului comunitar fara constrangeri in privinta emisiilor de dioxid de carbon (CO2).
Documentul arata ca, in conditiile in care alocarea s-ar face prin licitatie – asa cum doreste UE -, un pret de 35 euro/t CO2 ar conduce la inchiderea tuturor fabricilor de ciment din Europa, iar la un pret de 25 de euro/t CO2, mai mult de 80% din productie va fi relocata in afara Europei. Paradoxal, emisiile globale de dioxid de carbon nu ar scadea, ci ar creste pana la 38 milioane de tone, din cauza importului din tari cu instalatii mai putin eficiente decat cele europene si a emisiilor aditionale din transport.
“Toate acestea converg spre concluzia ca industria cimentului din Europa nu-si va pastra competitivitatea decat in situatia alocarii gratuite 100% a certificatelor de emisii. In caz contrar, companiile vor fi obligate sa-si mute activitatile de productie si sa investeasca in noi capacitati de productie, in tari fara constrangeri de mediu”, a declarat Marius Opran, in sesiunea plenara a EESC. In opinia sa, Romania are o situatie speciala, fiind situata la limita spatiului comunitar si expusa la importuri pe cale terestra si maritima din tari non-UE, fara restrictii de CO2 si avantajate de distante si costuri reduse de transport.
“Romania se afla abia la inceputul dezvoltarii economice si este necesar sa recupereze decalajul care o desparte de celelalte tari europene, avand nevoie urgenta de o crestere economica si mai ales de modernizarea infrastructurii. Particularizat pentru Romania, in cazul in care metoda de alocare a certificatelor de emisii ar fi licitatia, la un pret de 29 euro/t CO2, toata productia de ciment va fi redusa la zero”, a aratat Marius Opran, in interventia sa.
De altfel, si directorul general al Carpatcement Holding, Mihai Rohan, a declarat, recent, ca industria de ciment autohtona ar putea disparea daca vor trebui achizitionate prin licitatie certificatele de emisii de dioxid de carbon. “Aceasta intrucat producatorii vor fi obligati sa-si relocheze activitatea in alte state, care nu au cota obligatorie de poluare, precum China si India. Disparitia industriei de ciment ar lasa someri peste 20.000 de oameni, dintre care 15.000 in sectoare adiacente industriei de profil”, a declarat Mihai Rohan, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania va trebui sa cheltuiasca circa 1,5 miliarde de euro pentru importuri de ciment pentru constructii, in timp ce bugetul de stat va fi vaduvit de circa 400 milioane de euro, reprezentand taxe si impozite. Contactati de noi, reprezentantii celorlalte mari companii de ciment care activeaza in Romania, Lafarge si Holcim, nu au dorit sa comenteze aceasta situatie.
Si siderurgia va fi lovita grav de noile norme de mediu
Noile reglementari propuse de Comisia Europeana (CE) privind emisiile de dioxid de carbon ar putea afecta securitatea a peste 1,3 milioane de locuri de munca in siderurgie la nivelul celor 27 de state membre UE, potrivit unei analize WSJ, citata de Mediafax. Documentul arata ca industria otelului genereaza, in UE, vanzari anuale de 140 miliarde de euro.
CE nu a determinat, inca, un set concret de masuri destinate exclusiv industriei siderurgice, insa companiile din acest sector anticipeaza ca vor intra sub incidenta unor reglementari similare cu cele impuse producatorilor de energie, care ar putea fi nevoite sa cumpere, prin licitatie, toate certificatele verzi de care au nevoie in perioada 2013-2020. In acest context, Eurofer, confederatia europeana a industriilor fierului si otelului, estimeaza ca, daca propunerea CE va intra in vigoare, costurile industriei siderurgice vor creste cu 50-100 miliarde de euro.