Gandul: Marea Britanie adoptă TAXA pe FAST FOOD. De când ar putea fi introdusă o astfel de măsură și în România

Marea Britanie se alătură țărilor europene, printre care Germania, Ungaria și Danemarca, care au introdus taxă pe alimentele de tip fast-food, denumită de jurnaliștii britanici „taxa pe produse de patiserie”, ca măsură de a combate obezitatea. Începând cu luna octombrie a acestui an, britanici vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru preparatele de la patiserie, pentru puiul la rotisor și cârnații înveliți în foietaj. Până în prezent aceste alimente erau scutite de TVA, dar odată cu adoptarea acestei măsuri taxa pe valoarea adăugată va fi de 20%, informează The Guardian.

În urmă cu doi ani, și în România se vorbea de introducerea unei măsuri similare. La fel ca în cazul țigărilor și al băuturilor alcoolice, fostul ministrul Sănătății, Atilla Cseke, cel care a inițiat acest proiect, dorea să impună un soi de taxă de viciu pe alimentele junk-food, iar banii strânși astfel urmau să fie folosiți pentru spitale și medicamente. Demnitarul anunța că această măsură va aduce bugetului sănătății un miliard de euro pe an.

Shaorma scăpa de taxa pe fast-food

Deși nu s-a realizat o listă concretă în ceea ce privește preparatele de tip junk-food care urmau să fie taxate, reprezentanții ministerului Sănătății asigurau opinia publică că pizza, shaorma, lactatele și apa minerală nu vor fi incluse în lista alimentelor de tip fast-food. În schimb, taxa de viciu trebuia să fie inclusă pentru produsele care aveau o cantitate mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate, produsele de patiserie și băuturile carbogazoase. Această măsură urma să fie percepută începând cu luna martie 2010. În realitate ea a ajuns doar în faza de dezbatere publică, după care nu s-a mai concretizat în niciun fel de proiect de lege.

Citeste mai mult pe gandul.info
 

spot_img

Ultimele știri