Gandul: In vara ni se mai topesc un milion de kilometri patrati din Polul Nord

Dupa ce anul trecut au disparut de pe suprafete-record, gheturile Oceanului Arctic se mai pot retrage anul acesta de pe o suprafata de inca un milion de kilometri patrati, potrivit expertilor de la Centrul national de cercetari stiintifice din Franta, citati de AFP.

Potrivit Mediafax, mai nou, cercetatorii au observat aparitia in zona a asa numitelor "ceturi arctice", un fel de nori de poluare ce determina cresterea temperaturii pe vreme de iarna. Ceturile provin de la exploatarile de gaze si de petrol din Rusia si din nordul Scandinaviei, dar si din America de Nord, Europa si Asia de Sud-Est.

Suprafata de gheata perena – diminuata anul trecut cu 23%, fata de 2005

"Vara lui 2007 a fost marcata de o retragere majora a banchizei, un lucru la care nu ne asteptam", a spus Jean-Claude Gascard, unul dintre cercetatorii Centrului si coordonator al programului european Damocles de observare a Arcticii.

In toamna, suprafata permanent inghetata (gheata perena) s-a diminuat cu 23% fata de recordul anterior, inregistrat in 2005. Astfel, in septembrie aceasta se mai intindea de abia pe 4,13 milioane de kilometri patrati.

Potrivit lui Jean-Claude Gascard, in ultimii 20 de ani gheturile arctice s-au retras cu 40%, grosimea lor medie s-a redus la jumatate (de la 3 la 1,5 metri), perioada de formare a gheturilor s-a marit, iar viteza de deriva a gheturilor este de 2 – 3 ori mai rapida decat inainte.

El a exemplificat spunand ca nava Tara "a circulat intre gheturi cu o viteza de doua ori mai mare decat au anticipat cercetatorii si de trei ori mai mare decat prevedeau modelele matematice". Nava Tara a traversat Oceanul Arctic in 16 luni, fata de nava Fram care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a facut aceeasi calatorie de-a lungul a trei ani de zile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri