Gandul: Se pregateste un parc natural pentru fluturi

Cercetatorii pregatesc un parc national pentru conservarea fluturilor, in Transilvania. Initiatorul proiectului este Laszlo Rakosy, prof.dr la Facultatea de Biologie a Universitatii Babes Bolyai si presedinte a Societatii Romane de Lepidopterologie. Deocamdata, locatia parcului este secreta, pentru ca fluturii sa nu fie vanati. Romania este una dintre cele mai bogate tari in fluturi din intreaga Europa, cu 4.200 de specii. Asta se datoreaza varietatii reliefului nostru si conditiilor naturale, mult mai bine pastrate decat in alte tari.

Cu tote acestea, foarte multe dintre speciile noastre risca sa dispara. Cele mai amenintate sunt speciile din genul Maculinea si cele care traiesc in zonele umede, drenate si desecate.

100 de milioane de euro pentru a salva fluturii Europei

„UE alocat fonduri de peste 100 de milioane de euro pentru protejarea si conservarea acestor specii. Romania este unicat in Europa fiindca detine toate cele 5 specii ale acestui gen, in vreme ce alte tari detin 2, maxim 3 specii”, mai spune prof. Rakosy. „Fluturii Maculinea sunt periclitati de cositul mecanic, care se produce de 3 – 4 ori pe zi. Femelele depun oua in iunie – iulie, intr-o anume planta care, daca este cosita imediat, distruge ouale si larvele fluturilor. Larvele celor 5 specii traiesc intr-o relatie directa cu o anumita specie de furnici. Acestea iau larvele fluturilor, le duc in furnicar, unde le hranesc cu propriile progenituri. De ce sunt furnicile asa de nebune? Fiindca larvele fluturilor produc o substanta asemanatoare drogurilor, iar furnicile devin dependente de aceasta.

Existenta acestor fluturi depinde de specia respectiva de furnici si de acea planta. Daca aceste medii se intrunesc, fluturii pot exista. Daca nu, larvele dispar. In parcul pe care vrem sa-l deschidem, intentionam sa cream aceste medii”, adauga prof. Rakosy. Unele specii de fluturi aunt moarte si ingropate. Fluturele Apolo rosu a disparut deja din Romania de 20 de ani, din cauza incalzirii generale, iar Nalbarul disparuse si el prin anii ’80, din cauza pesticidelor.

Din fericire, a reaparut de cativa ani buni in Transilvania si Muntenia, ca urmare a curatirii aerului. Pentru a proteja fluturii de noapte, in unele tari europene s-au interzis becurile cu mercur in favoarea celor cu argon. Lumina becurilor cu mercur atrage foarte mult fluturii, care, invartinde-se aiurea in jur, se ranesc si mor. In felul acesta, milioane de fluturi se sinucid in fiecare noapte.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri