Gandul: Noul buldog britanic, obligat sa renunte la „falcile de Winston Churchill”

Noile standarde de inmultire ale Clubului Canin din Marea Britanie doresc sa impuna caini mai supli si mai frumosi

Motivul: grave probleme de sanatate

„Falcile de Winston Churchill”, picioarele scurte, care dau un mers greoi si leganat vor fi „interzise” pentru urmatoarele generatii de buldogi – unul dintre simbolurile canine ale Regarului Unit (UK). Daca, cel putin deocamdata, „porcul nu zboara” in UK, britanicii ar putea sa vada, in curand, ceva la fel de nemaipomenit – nasterea unor noi generatii de „buldogi supli”.

Astfel a decis Clubul Canin din UK, intr-un nou set de standarde de inmultire aplicabile acestei rase. Noile standarde ar trebui sa le asigure o viata mai confortabila exemplarelor acestui animal-simbol pentru britanici. Clubul Canin nu le-a pus gand rau doar buldogilor, ci a facut o evaluare a standardelor aplicabile celor 209 rase crescute in UK, descoperind ca acesti caini au unele dintre cele mai grave probleme de sanatate.
Buldogii sufera din cauza ochilor rosii si a pleoapelor lasate, au tulburari respiratorii si probleme la piele si articulatii. Din pricina capetelor voluminoase in raport cu soldurile, catelusii nu se pot naste pe cale naturala, ci prin cezariana. Apoi, conformatia lor de animale greoaie, care de-abia se misca, impiedica imperecherea exemplarelor adulte. Inmultirea se face, cel mai adesea, prin inseminare artificiala.

Producerea unui buldog de rasa se face cu eforturi considerabile, iar animalul nici macar nu este un catelus simpatic, indragit de toata lumea, ci numai de cativa fani din toata lumea, care se opun oricaror modificari ale rasei. Potrivit The Times, noile standarde ale Clubului Canin sunt criticate de British Bulldog Breed Council (BBBC), asociatia crescatorilor acestor animale-simbol pentru britanici. Presedintele BBBC, Robin Searle, considera ca „ceea ce o sa obtinem va fi un cu totul alt caine, nu un buldog britanic”, in timp ce alti specialisti in cresterea cainilor sunt de acord cu standardele pe care vrea sa le impuna Clubul Canin.

Crescatorii nu pot fi obligati sa nu mai perpetueze dezvoltarea exemplarelor cu trasaturile specifice buldogilor, insa Clubul Canin vrea sa-i descurajeze cerandu-le membrilor juriilor la concursurile chinologice sa tina seama de noile standarde. O sarcina imposibila, considera revista Dogs Today, caci membrii juriilor sunt ei insisi crescatori de buldogi.

O abordare stiintifica a problemei a propus Patrick Bateson, presedintele Societatii Zoologice din Londra, care va numi un comitet de experti, care sa includa cel putin un veterinar si un genetician, pentru evaluarea noilor standarde pe care vrea sa le impuna Clubul Canin si la care se opune BBBC.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri