Gandul: Insula sau stanca nu va conta in decizia Curtii de la Haga

„Mult zgomot pentru nimic”, la fel ca numele piesei de Shakes­peare, s-ar putea denumi toate efor­turile Kievului de a lega nume­le Insulei Serpilor de problema delimitarii platoului continental al Marii Negre din vecinatatea Romaniei. Pur si simplu, decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga nu se refera nici­decum la apartenenta acelui petic de pamant, care „apartine Ucrainei”, dupa cum recunoaste si Tratatul de buna vecinatate si cooperare, din iunie 1997, dintre cele doua state. Romania nici nu revendica cumva acel teritoriu, pentru ca cele doua state oricum nu au acordat aceasta competenta Curtii in acest sens. „Insula Serpilor are un anumit rol in proces, dar nu este elementul central al procesului.

Solutia este una geometrica extrem de clara – o linie de coordonate geografice. Insula are un rol secundar in aceasta solutie. Pro­blema „insulei” vs. „stanca” este mai vizibila, fiind mai usor de perceput”, a explicat pentru Gandul Bogdan Aurescu, director general in MAE roman. La Haga, decizia va fi mai degraba de natura tehnica, adica se vor aplica niste formule matematico-geografice, pentru rezolvarea unei probleme juridice. Dupa niste criterii precise, se stabilesc anumite repere pe harta si se deseneaza linia care imparte platoul continetal. In cei peste 60 de ani de functionare a CIJ, jumatate din cele 97 de cazuri solutionate s-au referit la delimitari teritoriale, inclusiv maritime.

Nici macar in vreun caz nu s-a ajuns la nepunerea in aplicare a deciziei, caci in acea situatie, statul caruia nu i se recunoaste un drept confirmat de CIJ ar putea sa se adreseze pana si Consiliului de Securitate al ONU. Mai mult, desi Romania are calitatea de „reclamant” in fata instantei de la Haga, iar Ucraina pe cea de „parat”, decizia CIJ nu va fi una de compromis arbitrar intre ce vrea Romania si ce vrea Ucraina, ci o solutie echitabila. Textul hotararii va avea o exprimare foarte seaca, de genul „linia de demarcatie va trece…”, urmata de precizarea coordonatelor de latitudine si longi­tudine. In aceste conditii, tot ceea ce face Kievul, prin crea­rea impresiei ca stanca denumita Insula Serpilor este locuibila (si incercand chiar sa o vanda drept „obiectiv turistic”, cu muzeu, banca, hotel etc.) nu are absolut nicio relevanta in decizia CIJ.

Conform unor surse academice, curtea nu va lua in considerare absolut nicio modificare prin activitate umana, care ar vrea sa prezinte drept „mai locuibil” acel petic de pamant, modificare intervenita dupa intrarea pe rol a cazului (septembrie 2004). Potrivit tuturor acestor elemente, singurul scop al administratiei Ucrainei pare a fi unul de imagine, in fata propriului electorat, care sa exacerbeze sentimentele nationaliste – o idee eronata ca s-ar dori sa i se ia acest teritoriu Ucrainei. (B.M.)

„Insula Serpilor are un anumit rol in proces, dar nu este elementul central al procesului. Solutia este una geometrica extrem de clara – o linie de coordonate geografice. Insula are un rol secundar in aceasta solutie. – Bogdan Aurescu (director general in MAE)

spot_img

Ultimele știri