Gandul: Cum sa cureti Romania de gunoi intr-o singura zi

Pe 25 septembrie, 40 de milioane de tone de deseuri ar putea fi colectate si reciclate, in cadrul celui mai mare proiect de implicare sociala organizat la noi. Cu o singura conditie – sa se stranga 200.000 de voluntari.

Peste 2.000 de mormane de gunoi au fost localizate la nivel national in doar 3 luni de zile de voluntarii care, inarmati cu un GPS si cu o fisa de morman (in care se consemneaza latitudinea, lungimea, latimea, inaltimea si compozitia gramezii de deseuri), au strabatut Romania in fiecare weekend pentru a depista deseurile aruncate in natura.

Implicati in proiectul Let’s Do It, Romania , ei si-au propus realizarea unei harti a deseurilor la nivel national si pregatirea conationalilor pentru cea mai ampla campanie de curatare a Romaniei, programata pentru 25 septembrie.

Timp de o luna de acum incolo, in fiecare weekend, in tara se fac operatiuni de curatare.

Pana in prezent, 19 judete au fost deja cartate, dar numarul actiunilor creste saptamanal cu alte 3 sau 4, harta deseurilor fiind in continua transformare.

Portret-robot de voluntar

In august se centralizeaza datele obtinute din teritoriu si se organizeaza echipele de voluntari pentru 25 septembrie cand vor fi adunate tonele de gunoi aruncate in arealele naturale ale tarii de-a lungul anului.

Tanar, intre 20 si 40 de ani, femei si barbati deopotriva, cu studii medii si superioare. Inarmati cu rabdare, umor si energie, cu o buna capacitate de estimare, satui de gunoaiele pe care le vad in jurul lor si de nesimtirea celorlalti care arunca oriunde si orice, temerarii identifica mormanele de deseuri cu ajutorul GPS-urilor, pe care le-au primit de la ong. Ei transmit de pe teren coordonatele geografice, dimensiunile si compozitia acestora.

Datorita actiunilor de cartare, s-au realizat deja trei curatenii-pilot in Cluj, Timis si Arges, dar si o actiune pe Valea Ariesului, alaturi de Ministerul Mediului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri