Gandul: Cum ne protejam de canicula: un pahar de apa la fiecare doua ore

In cazul expunerii la soare trebuie sa folosim palarii, umbrele, ochelari de soare si imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise, recomanda medicii.

Autoritatea Nationala de Meteorologie a transmis, in cursul zilei de ieri, ca in urmatoarele doua saptamani, in Romania se vor inregistra temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Astfel, medicii avertizeaza persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite plimbarile lungi in soare si deplasarile in spatii aglomerate, precum pietele sau mijloacele de transport in comun, mai ales in intervalul 11- 18.

In cazul expunerii la soare, specialistii recomanda folosirea palariilor, a umbrelelor, a ochelarilor de soare, a imbracamintei subtiri din tesaturi naturale in culori deschise, pentru a evita efectele negative ale razelor solare.

Mai mult, se recomanda evitarea bauturilor alcoolice si a cafelei in zilele toride, deoarece acestea ingreuneaza sistemul respirator si afecteaza inima. Medicii spun ca aceste bauturi cresc temperatura corpului.

Din cauza transpiratiei excesive, pe timp de canicula organismul uman pierde apa si substante minerale, care, daca nu sunt inlocuite rapid, pot genera o serie intreaga de tulburari metabolice si cardiovasculare. Astfel, atunci cand temperatura sare de 30 de grade, medicii recomanda cate un pahar de apa la un interval de 20 de minute, pentru a reface nivelul de lichide din organism. De asemenea, se recomanda inlocuirea meselor cu un continut ridicat de grasimi cu cele de fructe si legume proaspete, printre care pepene galben sau rosu, castraveti sau rosii, deoarece acestea au un continut ridicat de apa.

Plaja este interzisa copiilor pana in 4 ani

Medicii dermatologi recomanda evitarea expunerii la razele UV intre orele 10 si 16, deoarece energia solara atinge cote maxime in acest interval de timp. "Parintii trebuie sa evite expunerea la soare in randul copiilor cu varste pana in 4 ani. Studiile au demonstrat ca organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute de expunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestuia", subliniaza medicul dermatolog prof. dr. Anca Zbranca, membru al Societatii Romane de Dermatologie. Specialistul adauga ca produsele cosmetice cu factor de protectie sunt obligatorii atat in cazul micutilor, cat si al adultilor.

In plus, specialistii spun ca umbrela folosita la plaja nu este suficienta pentru protectia impotriva razelor ultraviolete, iar efectele negative ale soarelui sunt la fel de puternice atunci cand sunt nori. Un alt mit este ca pielea nu are de suferit daca stam in apa, atunci cand suntem la plaja, medicii afirmand ca apa reflecta razele.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri