Gabriel Paun: Cine va hrani lumea? Nu Monsanto!

In ultima vreme au aparut declaratii uluitoare ale unor politicieni europeni proeminenti, cum ar fi Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europe ne, si Gordon Brown, prim-ministrul Marii Britanii, pentru care, atunci cand noi toti dormeam, organismele modificate genetic (OMG) au devenit subit o tehnologie miraculoasa pentru a hrani lumea.

Text de Gabriel Paun

Toti ne confruntam cu actuala criza alimentara. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) spune ca 37 de tari din lume sufera deja de pe urma diminuarii resurselor alimentare sau foametei. De la inceputul anului, pretul orezului a crescut semnificativ, conducand tarile exportatoare la exacerbarea trendului prin interzicerea propriilor exporturi de orez. Graul, porumbul, soia – preturile tuturor marfurilor agricole sunt in crestere. Efectele sunt simtite chiar si la productiile de sorg si de orz. Care sunt conditiile care conduc la aceasta rabufnire a preturilor la alimente? Pretul petrolului; efectele schimbarilor climatice asupra tiparelor vremii care, printre alte fenomene meteo, conduc la seceta in Australia si inundatii in SUA; promovarea irationala a productiei biocombustibililor din plante pentru alimente; comert daunator care a slabit productia agricola si capacitatea de stocare a multor tari in curs de dezvoltare.

Cum profita Monsanto, liderul in industria OMG, de aceasta situatie de criza? Bine mersi, folosind orice oportunitate pentru a stoarce ultimul dolar din buzunarele fermierilor pe masura ce preturile marfurilor cresc. Pretul de vanzare a ierbicidului Roundup, care omoara totul in jur, cu exceptia plantei MG proiectata sa fie toleranta, s-a dublat de la inceputul anului in SUA. Ierbicidul Roundup este semnat de Monsanto. Ca sa fim corecti, si alti furnizori participa la cresterea preturilor – fertilizatorii au fost scumpiti mai bine de doua ori in acest sezon.

Monsanto este unul dintre marii castigatori in noua economie a alimentelor. Profiturile companiei de anul trecut au atins un miliard de dolari americani, adica in crestere cu 289% fata de 2005. In comparatie, profitul companiei Exxon Mobil a crescut doar cu 12% in acelasi interval de timp. Hugh Grant, directorul Monsanto, a fost citat recent intr-un articol de presa, mentionand ca "actualele ingrijorari mondiale cu privire la combustibili si alimente au oferit oportunitati semnificative de piata".

Monsanto a profitat si de cresterea suprafetelor cultivate cu porumb pentru productia de etanol. Nu surprinzator, preturile Monsanto sunt bine corelate cu pretul petrolului.

Este Monsanto satisfacuta de aceste profituri-record? Se pare ca nu. In ciuda cresterii consistente a preturilor pentru semintele patentate de ei, conducerea Monsanto le-a promis recent actionarilor ca in 2009 vor creste din nou preturile semintelor de porumb cu 35%.

Ceea ce deranjeaza cel mai tare nu este propaganda falsa a industriei agrochimice, ci sprijinul pe care il ofera politicienii care faciliteaza propaganda mincinoasa a industriei, care cumva a reusit sa patenteze plante rezistente la chimicale scumpe si care crede ca a gasit raspunsul la criza alimentara. Nu exista OMG care sa reziste la seceta sau care sa reduca utilizarea de fertilizatori. Nu exista planta MG care sa se descurce mai bine in conditiile schimbarilor de vreme aduse de modificarile climatice decat cele care promoveaza metodele producatoare de biodiversitate, cum ar fi agricultura ecologica (bio). Acesti politicieni nu fac decat sa inrautateasca situatia si ne distrag atentia de la cauzele reale ale crizei alimentare, cum ar fi cresterea pretului petrolului si productia de biocombustibili. Asemenea politicieni ne pot conduce pe un drum gresit, de pe care cu greu ne vom putea intoarce.

In vremuri de criza se disting adevaratii lideri. Acestia sunt vizionarii, adica cei ce pot vedea radacinile cauzelor crizei. Acestia inteleg ca prevenirea unor situatii similare in viitor vizeaza abordarea cauzelor principale.

Din pacate, liderii din Romania si chiar si cei ai Uniunii Europene faciliteaza fara discernamant propaganda si promisiunile nesubstantiale ale unei industrii agrochimice iresponsabile, care minte si smulge bani de la producatori si de la consumatori. Singura criza pe care politicienii par sa o rezolve este venitul companiei Monsanto, chiar daca aceasta rezolvare ar putea duce lumea la pierzanie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri