Pentru mulți oameni, cumpărarea de locuințe la prețuri accesibile a devenit tot mai dificilă în ultimii ani, mai ales în marile centre urbane, unde specula imobiliară ridică constant prețurile. În Los Angeles, primarul speră să construiască 100.000 de unități de locuit până în 2021, ca să rezolve o parte din problema lipsei locuințelor accesibile. Drept răspuns la această inițiativă, o echipă de studenți de la UCLA College’s cityLAB a prezentat un prototip de locuință care ar putea fi construită chiar în curtea multora dintre cele 500.000 de case din oraș, informează Treehugger.com.
BI(h)OME e concepută așa încât să fie ușoară, ieftină și, de asemenea, să promoveze biodiversitatea, oferind adăpost pentru diferite specii de păsări, fluturi și lilieci. Casa e construită dintr-un cadrul de țevi de oțel și poate fi montată deasupra unei fundații simple, de tip gabion, făcută din rocă învelită în sârmă.
Structura e formată din pereți înrămați cu lemn (dintre care unele pot fi transformate în grădini verticale), și un înveliș dublu stratificat făcut din ETFE, un plastic durabil, reciclabil. O serie de cilindri de hârtie sunt introduși între straturile de plastic.
Studenții spun că pe partea exterioară a casei se pot imprima straturi fotovoltaice, iar în interior ar putea fi instalate LED-uri. Căsuța va avea o bucătărie, un pat pliabil, un sistem de reciclare a apei, o toaletă cu sistem de compostare. Alimentarea cu apă se poate face cu ajutorul unui furtun de grădină, așa încât să nu fie nevoie de lucrări suplimentare pentru instalațiile de utilități.
Proiectul de 350 de metri pătrați e o alternativă de locuință rentabilă și prietenoasă cu mediul. Impactul structurii asupra mediului pe întreg parcursul ciclului său de viață e de între 10 și 100 de ori mai scăzut decât cel al locuințelor auxiliare convenționale, spun studenții.
Sursă foto: CityLAB
Mai citește și:
Casele care arată ca niște copaci
O fetiță construiește adăposturi din materiale reciclate pentru oamenii străzii