Forumul Mondial al Apei: Apa pentru energie

Vom avea parte de ape tulburi daca multiplele calitati ale apei nu sunt recunoscute si apreciate si asta include cererea de apa in crestere al sectorului energetic. Aceasta a fost concluzia conferintei Uniunii Internationale penntru Conservarea Naturii (IUCN) care a avut loc astazi in cadrul Forumului de la Istanbul, transmite corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.

"Angajarea tuturor partilor interesate din sectorul apei in luarea deciziilor poate duce la decizii armonioase daca se tine cont de principiile de dezvoltare sustenabila a sistemelor de apa", a aratat Nadine Mccormick din cadrul Initiativei Energetice a IUCN.

Uniunea a mai facut apel la liderii prezenti la Istanbul sa ia masuri rapide pentru a preveni apropiata criza a apei. IUCN sustine ca doua treimi din populatia globului va avea probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa pana in 2025 si asta din cauza presiunilor asupra resurselor de apa.

"Asta inseamna ca trebuie sa se gaseasca o cale de a aloca apa diferitilor utilizatori in conditii limitate conform cu ceea ce avem. O parte a misiunii IUCN este de a ajuta ducerea la bun sfarsit a acestor negocieri", a declarat Julia Marton Lefevre, Director General IUCN.

Cea mai veche si cea mai mare retea internationala pentru protejarea mediului IUCN este o uniune democratica care include peste 1.000 de guverne si organizatii nonguvernamentale si aproape 11.000 de voluntari oameni de stiinta si experti din160 de tari. Actiunile IUCN sunt sustinute de peste 1.000 de angajati din 60 de birouri si sute de parteneri din sectoarele privat public si nonguvernamental. Sediul central al IUCN se afla in orasul Gland langa Geneva, Elvetia.

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri