10 păsări flamingo au fost observate zilele trecute în Delta Dunării. Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.
Păsările exotice au fost văzute pe 13 iunie, în zona Melea Sacalin, informează Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD)
„Prezenta acestora a fost de scurtă durată și nu au putut fi monitorizați. Astfel de observații au mai fost făcute sporadic și în anii anteriori, în zona de coastă a Marii Negre din RBDD, dar nu în număr așa de mare (doar trei – patru exemplare). Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij)”, au transmis reprezentanții Administrației.
Potrivit acestora, flamingo (Phoenicopterus roseus) apare foarte rar în România, în special în sud-estul țării, în numere mici. Prima semnalare a fost în anul 1900.
https://www.facebook.com/ARBDD/photos/a.1113648345446398/2052879041523319/?type=3&theater
„Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă”, a mai transmis ARBDD.
Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol. Anul acesta au mai fost făcute semnalări ale unor specii rare de păsări în Rezervația Biosferei Deltei Dunării. În luna martie au fost semnalate exemplare de Cocor pitic (Grus virgo), în zona de nord a Rezervației și în zona ucraineană a Deltei Dunării.
„Cu această ocazie, lansăm o provocare pentru voi, iubitorii de Deltă și fotografie, pentru că știm că sunteți pasionați de imortalizarea aparițiilor spectaculoase… Dacă ați reușit să-i fotografiați pe vizitatorii exotici din Deltă de week-end-ul trecut, așteptăm fotografiile voastre pentru a le posta pe pagina noastră de Facebook”, a transmis Ministerul Mediului, ținând cont că fotografia postată de ARBDD a fost realizată de la distanță.