Fierul vechi poate servi la ecologizarea iazului din Moldova Noua

Fierul vechi din incinta combinatului minier Moldomin poate servi la ecologizarea iazului Tausani – Bosneag (Caras-Severin), care polueaza atat malul sarbesc cat si cel romanesc al Dunarii.

Aceasta propunere apartine Grupului Ecologic de Colaborare Nera si a fost inaintata Ministerului Economiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, alaturi de Consiliul Local Pojejena (Caras-Severin) si asociatia Skola Plus din Bela Crkva (Serbia) deruleaza, pana la sfarsitul anului curent, proiectul de interes public „Poluarea cu deseuri miniere pe Dunare, realitate si in acelasi timp bomba mediatica”.

Praf de cupru si zinc peste satele Romaniei si Serbiei

Proiectul urmareste reducerea poluarii cu deseuri miniere antrenate de vant pe teritoriul orasului Moldova Noua si a comunelor Coronini si Pojejena din Romania, precum si de pe teritoriul comunelor Veliko Gradiste si Bela Crkva din Serbia, a precizat, pentru Green Report, presedintele GEC Nera, Cornel Sturza Popovici.

In acest context, in perioada martie – iunie a.c, GEC Nera a elaborat Planul local de actiune pentru imbunatatirea managementului deseurilor miniere din incinta iazului Tausani – Bosneag.

Iazul apartine SC Moldomin Moldova Noua, care in prezent nu mai functioneaza.
Combinatul a fost unul dintre marii producatori de cupru ai Romaniei.

In perioada sa de activitate, slamul provenit din obtinerea cuprului era depozitat in iazul de decantare Tausani – Bosneag. Dupa ce Moldomin a incetat productia, iazul a secat, iar pe fundul acestuia a ramas praf de steril, cu o mare concentratie de zinc si de cupru. In ultimii ani, orice intensificare a vantului produce deasupra iazului nori de praf toxic, iar acestia polueaza atat localitatile din Romania cat si pe cele din Serbia.

Ecologizarea Moldomin ar costa 60 de milioane de euro

Un studiu independent a evaluat la 60 de milioane de euro costul ecologizarii fostului iaz de decantare. Intrucat Ministerul Economiei nu are acesti bani, GEC Nera a propus ca o parte din bani sa fie obtinuti prin valorificarea fierului vechi din incinta Moldomin.

Din pacate, pana la acceptarea propunerii activistilor de mediu, fierul vechi de la Moldomin este sustras de persoane neautorizate, care ulterior il vand.

Pana la rezolvarea situatiei, iazul de la Tausani continua sa genereze cea mai grava poluare transfrontaliera din Europa, avertizeaza presedintele GEC Nera.

Mihai Diac

Foto: GEC Nera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri