In tara noastra, ecologia se invata la liceu. Dar numai in cele de profil, lucru care ar putea constitui o scuza pentru resturile ramase dupa iesirile la iarba verde ale romanilor. “Resurse naturale si protectia mediului“ este un profil putin cunoscut in randul elevilor care isi propun sa devina “ ecologisti“ calificati.
Dar nu toti elevii care termina clasa a VIII-a vor sa apere natura, multi dintre ei optand pentru o astfel de specializare, pentru ca nota de admitere se invarte in jurul mediei 7.
Guma de mestecat si sanctiunile
Mai mult, elevii Colegiului Tehnic “Petru Rares“ sunt chiar amenintati cu eliminarea timp de trei zile daca vor consuma guma de mestecat sau seminte in sala de curs. Elevul care isi propune sa devina ecologist nu doar in timpul liber, ci sa faca o meserie din grija pentru mediu, trebuie sa stie ca printre materiile pe care le va studia timp de patru ani la un liceu de profil se numara:
* Igiena si protectia muncii in domeniul protectiei mediului
* Managementul calitatii in domeniul protectiei mediului
* Operatiuni de baza in laborator
* Analiza chimica cantitativa si calitativa
* Poluare si protectia mediului
* Conservarea biodiversitatii
Lupta cu absentele
Directorul adjunct al Colegiului “Petru Rares“, Fitu Elena, ne-a spus ca anul acesta, va termina clasa a XII-a, a doua generatie de ecologisti, pe a caror diploma va sta scris “tehnician ecolog“ sau “tehnician chimist de laborator“.
La “Petru Rares“ ecologistii sunt supravegheati tot timpul programului, cu ajutorul a 16 camere de filmat, iar in pauza nu au voie sa paraseasca curtea scolii, totul in incercarea de a reduce numarul absentelor din catalog.
Si asta pentru ca, in cazul in care ajung la ore in ziua respectiva, ecologistii sunt tentati sa se opreasca la cafeneaua de langa liceu decat in salile de curs.
Absentele scad nota la purtare
Iar numarul absentelor se masoara in scaderea notei la purtare: la zece absente nemotivate, nota mai scade cu un punct.
Scutirile medicale scoase la imprimanta, o practica frecventa in randul liceenilor, nu mai pot nici ele sa salveze nota la purtare a ecologistilor.
In lupta cu absentele, conducerea scolii a pus la punct un adevarat sistem prin care, la inceputul anului elevii aduc o adeverinta de la medicul de familie, urmand ca scutirile din timpul semestrelor vor fi semnate si parafate de acelasi medic.
Tot din cauza numarului mare al absentelor, ecologistii nu au voie sa paraseasca incinta scolii in timpul pauzei, iar in cladirea colegiului pot intra doar cu ecuson.
Colegiului “Petru Rares“ are trei laboratoare de informatica, si cate un cabinet de biologie, chimie, fizica si geografie.
Anul acesta, pentru elevii ecologisti, Colegiul ofera 56 de locuri, iar ultima medie de admitere pentru protzectia mediului a fost anul trecut 6,88.
Alte optiuni
Elevii ecologisti pot opta insa si pentru alte licee, care au si aceasta specializare. Printre acestea, in Bucuresti, se mai numara:
* Grupul Scolar Agricol “ Viaceslav Harnaj “, pune la dispozitia absolventilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor sa devina ecologisti calificati, iar media ultimului admis a fost anul trecut 6,26.
* Grupul Scolar Industrial “ Constantin Brancusi“, pune la dispozitia absolventilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor sa devina ecologisti, iar media ultimului admis a fost anul trecut 6,54.
* Colegiul Tehnic “Petru Maior“, pune la dispozitia absolventilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor sa devina ecologisti, iar media ultimului admis a fost anul trecut 7,48.
* Grupul Scolar “ Doamna Stanca“, pune la dispozitia absolventilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor sa devina ecologisti, iar media ultimului admis a fost anul trecut 6,43.