Evenimentul zilei: Harta resurselor naturale din Romania

România este o țară bogată în resurse naturale. Andreea Paul, consilierul primului-ministru, a făcut o trecere în revistă a cantităților diferitor zăcăminte naturale din țară, pe care vi le prezentăm printr-o harta a resurselor naturale..
Exploatarea de la Cupru Min mai conține cantități neprecizate de aur, argint și wolframSursa: AGERPRES

Valorificarea inteligentă a resurselor presupune investiții majore și câteva condiții esențiale precum cercetări geologice, condiții de exploatare, înzestrare tehnologică, eficiență economică în utilizarea resurselor, protejarea mediului cu costurile sale aferente.

România deține următoarele resurse minerale disponibile și aflate în exploatare:

* Săruri haloide, în total, resurse de 33 miliarde de tone. Activitatea de exploatare este realizată în totalitate de stat. Din acestea, avem opt zăcăminte de săruri de potasiu neexploatate cu rezerve de 51 milioane de tone. În ceea ce privește sarea gemă, avem 23 de zăcăminte cu 12 milioane de tone posibil de exploatat.

* Există zece licențe de concesiune pentru exploatare negociate și încheiate pentru zăcăminte cu rezerve de 2 miliarde de tone.
* La capitolul minerale nemetalifere, activitatea de exploatare este în totalitate privată. Avem resurse de 224 milioane de tone, din care două substanțe cu pondere importantă: gipsul și feldspatul.
Resurse de gips: 32 zăcăminte de 200 milioane de tone, din care 20 zăcăminte în exploatare cu rezerve de 113 milioane de tone.
Resurse feldspat: 15 zăcăminte de 23 milioane de tone, din care patru zăcăminte în exploatare cu rezerve de 2 milioane de tone. Restul de 11 zăcăminte, cu rezerve de 20 milioane de tone, vor putea fi exploatate după reluarea și aprofundarea cercetării gelogice și tehnico-miniere.
Există 25 de licențe de concesiune pentru exploatare negociate și încheiate.
* Roci utile: Resurse: 10 miliarde tone și 1,3 miliarde metri cubi. Este un grup alcătuit din 53 de substanțe. Este posibil de exploatat 8 miliarde tone și 1,2 miliarde metri cubi. Există 585 licențe de concesiune pentru exploatare.
* Roci ornamentale: 73 de zăcăminte, din care:
Marmură: 25 zăcăminte cu 37 milioane metri cubi, din care rezervă exploatabilă de 15 milioane metri cubi în 16 zăcăminte;
Calcar ornamental: 40 zăcăminte cu 58 milioane metri cubi, din care rezervă exploatabilă de 13 milioane metri cubi în 15 zăcăminte;
Travertin: trei zăcăminte cu rezerve de un milion metri cubi;
Granit ornamental: trei zăcăminte cu rezerve de un milion metri cubi;
Gresie ornamentală: două zăcăminte cu rezerve de 0,37 milioane metri cubi.

Citeste mai mult pe evz.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri