Eurodeputații nu se opun includerii activităților nucleare și gaziere ca activități economice durabile

Parlamentul European nu s-a opus Actului delegat al Comisiei privind taxonomia. 278 deputați europeni au votat în favoarea rezoluției, 328 împotrivă și 33 s-au abținut. Ar fi fost necesară întrunirea unei majorități absolute de 353 de deputați europeni pentru a introduce un veto împotriva propunerii Comisiei.

Acesta propune includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice din sectorul gazelor naturale și cel al energiei nucleare în lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul așa-numitei taxonomii a Uniunii Europene.

Comisia consideră că investițiile private în activitățile din sectorul gazelor naturale și din sectorul nuclear pot juca un rol în tranziția verde. Astfel, a propus clasificarea anumitor activități din cele două sectoare ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Includerea anumitor activități nucleare și gaziere este limitată în timp și depinde de anumite condiții specifice și cerințe de transparență.

Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții cu privire la propunere până pe 11 iulie 2022, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Klaus Iohannis salută decizia

Președintele Klaus Iohannis a salutat votul din Parlamentul Eurpean printr-o postare pe Twitter.

„Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul și nuclearul parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a transmis președintele României.

Greenpeace va ataca în justiție Comisia Europeană

“Decizia de a include gazul și energia nucleară în lista investițiilor verzi și de a permite să continue să alimenteze mașinăria de război a lui Putin e scandaloasă, dar o vom ataca în instanță. Negocierile purtate de Comisie cu ușile închise, în numele industriei gazului fosil și energiei nucleare, nu vor fi de ajutor acolo. Suntem inspirați de activiștii climatici care și-au făcut vocile auzite săptămâna aceasta aici, în Strasbourg, și avem încredere că justiția va bloca acest greenwashing motivat politic și în discordanță vehementă cu legislația UE”, a declarat Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investiții financiare sustenabile.

Înainte de proces, Greenpeace va transmite o cerere formală Comisiei, pentru revizuire internă. Odată cu finalizarea acestei etape și dacă rezultatul va fi negativ, Greenpeace va intenta proces la Curtea Europeană de Justiție.

spot_img

Ultimele știri