Parlamentul European se pregătește să voteze, joi, asupra unei propuneri controversate de retrogradare a statutului de protecție al lupului din „strict protejat” la „protejat”. Această decizie ar permite statelor membre să autorizeze vânători de control în condiții stricte, în conformitate cu prevederile Convenției de la Berna.
Marți, eurodeputații au votat pentru accelerarea procedurii legislative, iar Consiliul Uniunii Europene a susținut deja propunerea Comisiei fără modificări.
Dacă Parlamentul European o aprobă joi, regulile propuse vor avea nevoie doar de aprobarea formală a Consiliului pentru a intra în vigoare .
Potrivit Comisiei Europene, în Europa trăiesc peste 20.000 de lupi, iar populațiile și arealul lor sunt în creștere. Deși acest lucru reprezintă un succes din punct de vedere al conservării, el a generat tot mai multe conflicte cu activitățile umane în unele regiuni, în special în ceea ce privește creșterea animalelor.
Criticii propunerii, inclusiv organizații de mediu și unii eurodeputați, susțin că nu există o bază științifică solidă pentru această retrogradare și că aceasta ar putea periclita procesul de refacere a speciei.
Valentina Palmisano, șefa delegației Movimento 5 Stelle în Parlamentul European, a declarat că „retrogradarea statutului de protecție al lupului este o greșeală de neiertat”.
„În prezent, lupul este protejat prin măsuri stricte prevăzute în Directiva Habitate. Considerăm că nu există o bază științifică pentru această propunere de retrogradare și că aceasta ar putea periclita procesul de refacere a speciei”,
a adăugat ea.
Din acest motiv, „am cosemnat un amendament pentru respingerea propunerii și un altul pentru a ne asigura că orice posibilă declasificare poate avea loc doar după ce lupul va atinge un statut favorabil de conservare în toate regiunile biogeografice și în toate statele membre”, a mai spus eurodeputata.
În România, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției oferite de Munții Carpați. Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi. Aceștia sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.
Densitatea medie pe teritoriul României este de aproximativ doi (1,95) lupi la 100 km².
Comisia Europeană a propus, în 2023, retrogradarea statutului de protecție al lupului în urma unei evaluări. Evaluarea Comisiei a constatat că populația a crescut și reprezintă o amenințare pentru fermieri și animale domestice.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat această măsură după ce poneiul ei, Dolly, a fost ucis de un lup .
Dezbaterea privind protecția lupilor evidențiază tensiunile dintre conservarea biodiversității și nevoile comunităților rurale. În timp ce unii susțin flexibilitatea în gestionarea populațiilor de lupi, alții avertizează asupra riscurilor pentru conservarea speciei.
Rezultatul votului de joi va avea implicații semnificative pentru politicile de conservare și gestionare a faunei sălbatice în Europa.
CITEȘTE ȘI:
Lupii europeni între protecție și gestionare activă – Reguli noi