Etaone mizeaza pe energie

text de Ecaterina Procopov

Romania este la inceput de drum. La nivel global este liderul in proiectarea, producerea si intretinerea generatoarelor si a unitatilor de cogenerare. Etaone este numele companiei austriece care reprezinta interactiunea dintre tehnologie si servicii, oferind solutii integrate pentru acoperirea nevoilor energetice in sistem descentralizat.

Marca austriaca

Societatea Etaone Romania SRL a intrat de curand pe piata din tara noastra, ca subsidiara a firmei austriece Etaone Holding GmbH, aceasta din urma avand, in anul 2006, o cifra de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro. Desi numarul de angajati momentan in Romania nu este mare, politica de personal corelata cu programul de dezvoltare al companiei prevad o crestere semnificativa a numarului de angajati, in acest prim an de activitate.

Dragos Apostol precizeaza ca "baza acestei companii este reprezentata de cele doua centre de excelenta din Neckenmarkt si Kramasch din Austria. Prin transferul de know-how catre companiile subsidiare se asigura asistenta in amplasamentul necesar. Reteaua de reprezentare si distributie a companiei continua sa creasca, puncte de vanzari si service gasindu-se acum in Dubai, Elvetia, Ungaria, Italia etc. Practic, Etaone ofera solutii personalizate de alimentare cu energie electrica si termica in sistem integrat. Echipamentele noastre uziteaza tehnologii de ultima generatie in domeniul cogenerarii, al generatoarelor de urgenta si al sistemelor UPS. Suma totala a fiabilitatii, a eficientei costurilor si a tehnologiei prietenoase mediului este asigurata de fiecare dintre componentele de inalta tehnologie".

Despre aria serviciilor pe care le ofera compania, reprezentantul Etaone Romania ne spune ca aceasta include atat proiectarea, managementul de proiect si realizarea de agregate noi, cat si modernizarea celor existente, diagnoza sistemelor, mentenanta, reparatiile si inspectiile. "Etaone face tot ce este posibil sa mentina cea mai inalta eficienta totala. Acest lucru inseamna ca suntem disponibili oriunde in lume, 24 de ore, 7 zile pe saptamana, prin reteaua noastra de vanzare si prin partenerii de service. Prin sistemul nostru de mentenanta online, de la distanta, ne atingem scopul de a avea timpi neproductivi minimi. In interval de cateva minute putem accesa sistemele de comanda si control ale echipamentelor si putem incepe cautarea defectiunilor. Aceasta procedura asigura faptul ca echipamentele vor fi gata de operare din nou in cel mai scurt timp".

Etaone ofera clientilor si solutii de finantare individualizate, orientate conform necesitatilor. Impreuna cu bancile selectate, sunt dezvoltate concepte financiare personalizate pentru leasing, inchiriere, BOT sau modele contractuale. "Analizam toate aspectele finantarii, integram necesitatile fiscale si asiguram solutia comprehensiva de finantare", spune Dragos Apostol.

In drumul spre ascensiune

Etaone este prezenta deja in Romania prin trei proiecte pentru care a asigurat tehnologia necesara producerii de energie, beneficiarii fiind Petrom, Linde si CET Cluj-Napoca. Etaone isi propune, de asemenea, sa colaboreze in proiectele de development imobiliar, pentru care solutiile sale sunt deosebit de eficiente pentru asigurarea energiei electrice si termice, cu reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 80% (pentru proiecte de dezvoltare gen office building, mall-uri, parcuri rezidentiale).

Un alt aspect in care firma Etaone va fi puternic implicata va fi dezvoltarea conceptului de AgroEnergy Park in vederea asigurarii de biocombustibili si productie mixta, electrica si termica, din biogaz. Pentru realizarea acestui concept, Etaone a pornit deja discutii cu potentiali parteneri interesati de realizarea unui astfel de proiect. De asemenea, o alta serie de proiecte in care Etaone isi propune sa fie furnizor de tehnologie, asistenta si know-how este reprezentata de proiectele ce vor putea fi realizate cu finantare din cadrul Programelor Operationale Sectoriale, care au prevederi referitoare la eficientizarea energetica a operatorilor si intreprinderilor.

Cum aceste realizari planificate de Etaone depind foarte mult si de legislatia in vigoare, Dragos Apostol propune: "Cadrul legislativ din Romania trebuie sa incurajeze real si transparent utilizarea surselor regenerabile si a tehnologiilor de cogenerare si sa defineasca un sistem de plati adecvat si coerent, care sa stimuleze investitii semnificative in acest sector.

Solutii tehnologice pentru protectia mediului

"Furnizarea de energie produsa economic si cu tehnologii prietenoase mediului reprezinta viitorul acestui domeniu. In aceste zile, cand globalizarea si constientizarea problemelor de mediu sunt din ce in ce mai evidente, stradania pentru solutii energetice eficiente este prioritara", ne spune Dragos Apostol, managing partener, Etaone Romania.

Etaone dezvolta numai tehnologii prietenoase cu mediul. Implementarea unor astfel de tehnologii in proiecte energetice, in special tehnologiile de cogenerare – care convertesc energia mecanica, provenita de la un motor diesel sau pe gaz, in energie electrica, cu ajutorul unui generator – contribuie substantial la reducerea emisiilor de CO2 si de alte gaze poluante si cu efect de sera si conduc, in acelasi timp, la o relativa independenta energetica la nivel local. Dragos Apostol precizeaza, "ca exemplu, prin dezvoltarea unui proiect de cogenerare pentru un cartier dintr-un oras se asigura, in acelasi timp, energie termica si un surplus de energie electrica cu costuri substantial reduse. Cu siguranta aceste lucruri sunt benefice atat din punctul de vedere al protectiei mediului, cat si din punct de vedere social. Etaone are solutii tehnologice si pentru alte aspecte esentiale in actiunile ce se intreprind pentru protejarea mediului si doreste sa se implice in proiecte de acest gen. Aici putem mentiona sistemele energetice care utilizeaza drept combustibil gazelle provenite din epurare si din gropile de gunoi ecologice, din minele de carbune etc.".

spot_img

Ultimele știri