Oamenii de știință au creat o enzimă mutantă care descompune sticlele de plastic

Oamenii de știință au creat din întâmplare o enzimă mutantă care descompune plasticul de tip polietilen tereftalat (PET), permițând reciclarea completă a deșeurilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie și National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului American al Energiei au creat din întâmplare enzima mutantă în timp ce studiau o enzimă naturală, Ideonella sakaiensis. Aceasta a fost descoperită în 2016 într-o groapă de deșeuri din Japonia, unde a evoluat astfel încât să se poată hrăni cu plastic de tip PET. Enzima descompune plasticul în substanțele sale de bază, care pot fi folosite din nou.

În timpul analizei, cercetătorii au sporit în mod accidental capacitatea enzimei de a digera plasticul. Enzima mutantă are nevoie doar de câteva zile pentru a îl descompune iar oamenii de știință sunt optimiști că vor putea grăbi procesul și că această metodă poate fi folosită la scară largă.

Green Report Shop Produse ECO

John McGeehan, cercetător la Universitatea din Portsmouth, a explicat pentru The Guardian că enzima poate fi extrem de folositoare pentru reciclarea integrală a plasticului.

„Înseamnă că nu vom mai fi nevoiți să exploatăm petrol și, în mod fundamental, ar trebui să reducă cantitatea de plastic din mediul înconjurător.”

Producătorii profită de prețurile reduse ale petrolului și ale plasticului PET virgin pentru a fabrica produse noi, fără să încerce să recicleze. Folosirea la scară largă a unei astfel de enzime ar permite reciclarea plasticului pentru fabricarea produselor noi, fără să mai fie nevoie de plastic nou.

Imagine microscopică a enzimei în timp ce degradează plastic
Dennis Schroeder / NREL

În jur de 1 milion de sticle de plastic sunt vândute în fiecare minut la nivel global, dintre care sunt reciclate doar 14%. Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme ale planetei, afectând chiar și regiuni nepopulate cum ar fi Arctica și fiind extrem de dăunătoare vieții marine. Plasticul de tip PET are nevoie de sute de ani pentru a se descompune în mediul înconjurător, iar în timpul acestui proces emite particule de microplastic.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri