El Nino afectează Marea Barieră de Corali din Australia

Marea Barieră de Corali din Australia s-ar putea deteriora în continuare odată cu creşterea sezonieră a temperaturilor oceanice, a afirmat miercuri principalul organism ştiinţific marin din ţară, avertizând asupra unui nou episod masiv de albire a coralilor în acest an, informează AFP. 

Anumite părţi ale recifului prezentau semne promiţătoare de refacere înainte ca un episod de albire, din 2022, să reducă secţiuni întregi de corali strălucitori la o masă de un alb tern şi bolnăvicios.

Institutul pentru ştiinţe marine din Australia a afirmat că, deşi starea recifului s-a stabilizat în decursul verii „relativ blânde” din 2023, rămâne în continuare fragil.

Directorul de cercetare al institutului, David Wachenfeld, a declarat că reciful este ”expus unui risc sporit, schimbările climatice determinând episoade de albire mai frecvente şi mai grave”.

Biroul australian de meteorologie a declarat că este „probabil” ca un fenomen meteorologic de tipul El Nino să se dezvolte în această ţară pe parcursul săptămânilor următoare, ceea ce va determina creşterea temperaturilor oceanice în Pacific şi riscul unui nou episod de albire a coralilor.

La nivel mondial, temperatura medie a oceanelor a depăşit periodic recordurile sezoniere de căldură începând cu luna aprilie.

Wachenfeld a declarat că o singură perturbare importantă ar putea fi suficientă pentru a inversa recuperarea recentă a recifului.

La începutul anului, o echipă de experţi din cadrul ONU nu a inclus reciful pe lista siturilor de patrimoniu considerate „în pericol”.

UNESCO a tras pentru prima dată semnalul de alarmă în ceea ce priveşte deteriorarea recifului în 2010.

Valurile de căldură oceanică au provocat episoade masive de albire a coralilor din Mare Barieră în 2016, 2017, 2020 şi 2022.

Potrivit cercetătorului Mike Emslie, chiar şi cel mai mic episod de albire ar fi suficient pentru „a frâna” refacerea recifului.

Citește și: Un recif de corali necunoscut până acum a fost descoperit în Galapagos 

Specialiștii caută metode de a replanta coralii, specii afectate grav de schimbările climatice 

Un recif de corali uriaș, neafectat de schimbările climatice, descoperit în Tahiti  

Un nou studiu oferă speranțe: unele recife de corali se adaptează la schimbările climatice 

Coralii pot fi acum monitorizați în timp real

spot_img

Ultimele știri