Coralii pot fi acum monitorizați în timp real

82% din coralii din lume pot fi monitorizați de oricine, în timp real, grație unui sistem bazat pe date satelitare. Ca urmare a încălzirii climatice, temperatura apelor crește, iar coralii, afectaţi de stresul termic, se albesc și mor.

Proiectul „Allen Coral Atlas” este o colaborare între Universitatea din Queensland (UQ), Australia, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, şi National Geographic Society. Cu ajutorul unui sistem bazat pe date satelitare, oamenii de știință specializaţi în protecţia ecosistemelor marine au creat hărţi detaliate cu habitatul a peste 230.000 de recife de corali din întreaga lume, care acoperă 140.000 de kilometri pătrați, adică 82% din coralii din toată lumea.

Scopul proiectului este de a detecta semne de albire. Sateliţii detectează variaţii ale luminozităţii recifelor utilizând imagini de înaltă rezoluţie analizate printr-un algoritm avansat, ce indică dacă aceste colonii sunt afectate de schimbări din mediul înconjurător sau dacă rezistă la valurile de căldură. Fenomenul de albire are loc atunci când apele sunt prea calde şi declanşează un răspuns din partea coralilor afectaţi de stresul termic.

Acest sistem oferă posibilitatea oricărei persoane care are acces la internet să monitorizeze recifele în timp real şi să descarce date despre fiecare recif important, în detalii nemaivăzute până în prezent.

„Până acum n-a existat un sistem global pentru a monitoriza recifele de corali aflate sub stres care ar putea duce la moartea lor”, a spus unul dintre cercetători, Chris Roelfsema.

Echipa acestuia avea creată de acum patru ani harta Marii Bariere de Corali când a fost întrebată de directorul de la Allen Coral Atlas dacă nu vrea să facă același lucru pentru tot globul.

„A fost o întrebare incitantă. Sateliții – unii sunt la 700 de kilometri de Pământ – sunt numai de dimensiunea unui cuptor cu microunde. Acum cinci sau 10 ani n-am fi putut face asta. Tehnologia încă nu ajunsese în acest punct”, a mai spus Roelfsema.

Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif coralifer din lume, care se întinde pe 2.300 de kilometri de-a lungul coastei de est a Australiei, a suferit o serie de evenimente de albire în ultimele decenii, unul dintre studiile efectuate pe această temă constatând jumătate dintre coralii din regiune au dispărut în comparaţie cu situaţia din anul 1995.

„Prognosticul actual pentru recifele de corali la nivel mondial este sumbru”, a mai spus Roelfsema. „În condiţiile în care oceanele se încălzesc mereu şi sunt din ce în ce mai poluate şi mai acide, modelele prezic că până la 90% din recifele de corali vor dispărea până în 2050.”

spot_img

Ultimele știri