Din Piata Constitutiei s-au vazut stelele. Pare o afirmatie triviala, dar, in urma stingerii luminilor de la Casa Poporului, membrii Astroclubului Bucuresti au avut surpriza placuta de a observa astre pana acum „obturate“ de poluarea luminoasa din Capitala. Ritmurile tribale batute unplugged de trupa
Sistem au incheiat o ora mai intunecata, dar mai curata pentru atmosfera intregii planete. 2009 este primul an in care WWF (World Wide Fund for Nature) organizeaza, oficial, campania Earth Hour in Romania.
Text de Raul Cazan
Bucuresti, Iasi, Botosani, Tulcea,Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Targoviste si Sfantu Gheorghe sunt orasele care s-au alaturat in mod oficial
campaniei Earth Hour de anul acesta, cand un miliard de oameni din toata lumea au stins lumina pentru o ora, de la 20.30 la 21.30 in seara de 28 martie. Peste 30 de companii si institutii au participat la Earth Hour, comunicand mesajul campaniei catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara.
La Bucuresti, autoritatile au stins luminile catorva cladiri simbolice: Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si magazinul Cocor. Diminuarea iluminatului in Piata Constitutiei, in fata Palatului Parlamentului, le-a permis voluntarilor WWF sa formeze, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Tot in Piata Constitutiei, trupa Sistem a sustinut un concert unplugged, iar Astroclubul Bucuresti a montat un telescop, cu ajutorul carora doritorii au observat corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din Capitala.
La Timisoara, primaria a stins iluminatul public din Piata Unirii, ceea ce a permis Observatorului Astronomic din Timisoara sa organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy – Astronomie de trotuar. In acelasi timp, Teatrul Studentesc Thepsis a sustinut un spectacol-lectura la lumina lumanarilor, la
Casa de Cultura a Studentilor.
La Iasi, s-a stins iluminatul exterior la peste 30 de institutii publice, dar si la sediul companiei Antibiotice.
La Cluj-Napoca, voluntarii Greenpeace au stins firmele luminoase ale centrului comercial si au realizat cu toti cei prezenti numarul 60 din lumanari si torte.
La Brasov, autoritatile locale au oprit iluminatul exterior la sediul primariei si la cel al prefecturii.
La Botosani s-au stins luminiile la sediul primariei si la institutiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu si Teatrul pentru copii si Tineret Vasilache.
La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria si Palatul Copiilor au intrerupt iluminatul.
La Targoviste s-a oprit iluminatul la Curtea Domneasca, Casa Tineretului si pe unele artere din oras.
La Sfantu Gheorghe, municipalitatea a decis intreruperea iluminatului public si la institutiile publice si s-au organizat petreceri la lumina lumanarii.
Earth Hour 2009 a fost cea mai mare actiune globala si, totodata, un vot pentru planeta. Din Las Vegas pana la Sydney, din Cape Town la Beijing, milioane de oameni din peste 2.000 de orase s-au angajat deja sa voteze pentru Pamant, participand la Earth Hour. Turnul Eiffel, Empire State Building, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul si Marile Piramide din Gizeh si Taipei 101, cea mai mare inalta cladire din lume, sunt doar cateva dintre constructiile emblematice care au ramas in intuneric timp de o ora.