DUPA 10 ANI. Poluarea din Ungaria, mai grava decat cea de la Baia Mare

ONG-urile de mediu din Ungaria au atentionat ca dezastrul ecologic din vestul tarii va avea urmari pe termen lung, fiind din acest punct de vedere mai grav decat decat poluarea cu cianuri provocata, in urma cu zece ani, de accidentul de la Baia Mare.

”Unele suprafete ar putea arata ca cele de pe Marte multi ani de acum inainte. Nici fauna, nici flora nu vor exista in perioada urmatoare, ceea ce ar putea conduce la transformarea raurilor in medii lipsite de viata, cum este cazul acum in regiunea Tolna. Cel mai mare semn de intrebare este legat de praf. Daca noroiul din aceasta mlastina care s-a format se usuca, vantul va imprastia metalele grele continute de praful toxic”, a declarat Balazs Tomory, purtator de cuvant al Greenpeace Ungaria.

Declaratii contradictorii

”Daunele in randul animalelor salbatice nu pot fi estimate. Vanatorii colecteaza animalele moarte si ranite incluzand caprioare, vulpi, iepuri si mistreti. Noroiul rosu avanseaza pe cursul raului Torna, iar cantitatea este considerabila, tinand cont ca toate casele si copacii sunt rosii pana la inaltimea de doi metri. Toata lumea poarta masti si manusi de protectie pentru ca aerul este toxic”, a spus Gabor Figeczky, director general WWF Ungaria.

Figeczky a vizitat satul Kolontar, una dintre cele sase localitati ce au fost inundate de aproximativ un milion de metri cubi de noroi rosu si apa puternic alcalina, dupa ce unul dintre zidurile rezervorului de deseuri toxice de la Compania Ajka Aluminia a cedat.

Intre timp, autoritatile ungare continua sa sustina ca fauna si vegetatia din Dunare nu au fost afectate si ca se fac eforturi pentru reducerea poluarii solului. Cu toate acestea, inca de aseara reprezentanti ai serviciilor locale de urgenta admiteau ca din cursul principal al Dunarii au inceput sa fie scosi primii pesti morti.

”Cel mai important este in acest moment sa stabilim cine este responsabil pentru acest incident si cum putem preveni astfel de accidente. De aceea vor fi demarate controale si la alte companii industriale care desfasoara activitati periculoase”, a declarat pentru Euronews Anna Nagy, purtator de cuvant al Guvernului ungar.

Pata rosie din zona afectata acopera aproximativ 40 de kilometri patrati, iar, potrivit reprezentantului WWF, localnicii inca isi mai cauta animalele de casa prin malul vascos.

Metalele grele, neutralizate cu substante toxice

”Ne asteptam ca poluarea sa afecteze in continuare fauna si flora, tinand cont de faptul ca substantele folosite pentru neutralizarea materielului alcalin sunt, de asemenea, toxice. Unele plante si animale au murit pe loc, altele vor fi otravite in timp, pe masura ce in organism cumuleaza substante continand metale grele, despre a caror concentratie nu stim inca nimic” a mai spus Figeczky.

Potrivit acestuia, chiar daca apa contaminata va avea o concentratie mai mica la varsarea in Dunare, faptul ca fluviu interconecteaza suprafete largi din reteaua de arii protejate Natura 2000 creste importanta daunelor legate de conservare la nivel international.

Mai grav ca la Baia Mare

Dezastrul ecologic din Ungaria este comparat tot mai frecvent cu incidentul din Romania din 2000, cand digul iazului de decantare a apelor industriale de la o fabrica din Baia Mare s-a rupt pe o portiune de 25 de metri.

”In urma cu zece ani, cianura a ajuns in Tisa in doua etape. Mai intai prin apa contaminata scursa din bazinul fabricii de la Baia Mare, apoi printr-o deversare de mal contaminat cu cianura si metale grele”, a explicat Figeczky.

El a mai spus ca cianura si metalele grele au tipuri diferite de efecte. Cianura ucide animalele, dar dispare odata cu viitura de mal. In schimb, metalele grele patrund in sol, de unde sunt preluate de vegetatie si au efecte pe termen lung asupra mediului. Metalele grele pot ramane in pamant timp de zeci de ani si pot provoca daune importante ecosistemelor. Poluarea cu cianura a raului Tisa a provocat, in anul 2000, moartea tututor animalelor acvatice, cu exceptia vertebratelor.

Descoperirea pestilor morti in raul Markal anticipeaza ca cele mai multe dintre animalele acvatice vor muri din cauza poluarii. La fel ca in cazul poluarii cu cianura, animalele se pot intoarce sa recolonizeze habitatul, dar expertii nu pot estima in cat timp se poate intampla asta.

Pe masura ce speculatiile din jurul dezastrului natural se inmultesc, tragedia continua pentru populatia din zona afectata. Patru oameni au murit, sase sunt inca dati disparuti, peste o suta au fost raniti, iar alte sute de persoane au fost obligate sa-si paraseasca locuintele. Localnicii incearca sa mai salveze din lucruri, insa cei mai multi si-au pierdut speranta si spun ca nu vor sa se mai intoarca in casele lor.

Raluca Petrescu

Cititi si:

WWF: Dunarea, traseul ”bombelor cu ceas”. 20 de milioane de oameni beau apa direct din fluviu

Malul toxic dauneaza grav sanatatii

Budapesta cere ajutorul UE prin declansarea mecanismului de protectie civila

Primii pesti morti in Dunare, dupa accidentul din Ungaria

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri