Malul toxic dauneaza grav sanatatii

Boli de oase, artrita, alergii, anemie sau dereglari ale sistemului imunitar, precum sindromul oboselii cronice, sunt doar cateva din consecintele directe  pe care le are asupra sanatatii consumul de apa contaminata cu aluminiu si metale grele, ca in cazul dezastrului ecologic din Ungaria.

Pe termen lung, excesul de aluminiu poate afecta functiile cognitive si poate avea un rol in anumite maladii neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza in placi, arata chimistul britanic Chris Exley, specializat in efectele malurilor toxice asupra sanatatii.

Intr-un interviu publicat azi de cotidianul "L’Express", acesta spune ca efectele contaminarii apei cu aluminiu si cu metale grele sunt considerabile pe termen lung.

Acestea se fixeaza in sol, in apele de suprafata si in cele subterane, unde pot ramane luni intregi, iar, in zonele direct afectate, chiar ani. Asta inseamna ca terenurile contaminate nu vor mai putea fi utilizate pentru culturi sau ferme de animale pana cand nivelul de aluminiu nu revine la normal. Toate produsele alimentare produse pe aceste terenuri trebuie interzise cosumului uman sau animal.

Insa cel mai mare risc este contaminarea apei, subliniaza Exley. Consumul de apa trebuie sa ramana sub supraveghere permanenta, pentru ca autoritatile sa se asigure ca nivelul de concentratie al aluminiului nu depaseste 0,2 mg/litru.

Legat de decizia autoritatilor ungare de a varsa ipsos in apele raurilor contaminate pentru a aglutina metalele grele si a neutraliza PH-ul apei, specialistul britanic a comentat ca acest lucru poate fi util pe termen scurt, insa, pe termen lung, acest lucru se poate dovedi o sursa nesecata de poluanti.
 

Livia Cimpoeru

foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri