De-a lungul Dunarii exista foarte multe “bombe cu ceas” asemanatoare rezervorului de reziduuri chimice care s-a deversat in vestul Ungariei. Combinatele chimice prezinta un risc imens, avand in vedere ca 20 de milioane de oameni care traiesc in bazinul Dunarii beau apa direct din fluviu, potrivit datelor WWF.
Este si cazul combinatului Alumil din Tulcea, care trebuie sa isi inchida pana la sfarsitul anului halda de slam de 50 de hectare, aflata la doar cativa zeci de metri de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Combinatul a fost inchis pentru o perioada de aproape trei ani, dupa ce un barbat care a cazut in halda a murit din cauza arsurilor provocate de soda caustica. In 2009, Alumil a fost redeschis, a trecut cu brio de toate controalele Garzii de Mediu, a primit toate autorizatiile necesare, insa ramane de vazut daca va reusi sau nu sa isi inchida halda toxica pana la 31 decembrie.
“Accidentul din Ungaria este o oportunitate de a trage un semnal de alarma asupra combinatelor de la noi”, a adaugat Orieta Hulea.
Poluarea din Ungaria ameninta panza freatica
“In cazul in care ar fi depasite limitele de concentratie pentru aceste substante, ar exista o toxicitate crescuta care ar afecta in primul rand organismele vii din Dunare, iar dupa aceea ar exista o acumulare de metale grele. Compania responsabila pentru poluare spune ca reziduurile nu contin metale grele, dar nu stiu daca trebuie sa ii credem pe cuvant. Principala problema ar fi pH-ul modificat, care, impreuna cu prezenta unor alti compusi care reactioneaza in apa sau se combina, pot duce la efecte diverse si este greu de estimat ce s-ar puta intampla”, a explicat pentru ”Green Report” Orieta Hulea, coordonator regional programe Dunare al WWF.
Reprezentanta WWF a adaugat ca, in Ungaria, efectele se vor resimti cel putin pe o perioada indelungata de timp. ”Academia de Stiinte din Ungaria a recomandat chiar indepartarea stratului de sol, desi compania ungara responsabila pentru poluare sustine ca reziduul nu este toxic. Acel reziduu ar fi trebuit sa fie uscat, insa s-a vazut ca era umed si foarte caustic, in ciuda faptului ca ei neaga”, a adaugat aceasta.
“Pana acum, poluarea a ajuns la trei centimetri in sol, insa se poate infiltra mai mult, poate ajunge in panza freatica. Aici ar fi un pericol foarte mare, pentru ca poluarea panzei freatice duce la o poluare pe mai multe nivele – a solului, a apei pe care o beau oamenii, animalele, a vegetatiei”, a explicat Orieta Hulea.