Aproximativ 80% din populatia care are la dispozitie infrastructura de colectare selectiva a deseurilor depune selectiv gunoaiele, arata un studiu realizat de IMAS cu sprijinul EcoRom Ambalaje. Studiul a fost realizat in 10 localitati din Romania, acolo unde EcoRom Ambalaje a sprijinit realizarea de servicii de colectare selectiva.
In studiul elaborat de IMAS care a avut ca obiectiv general evaluarea impactului asupra populatiei a programului de colectare selectiva, a fost desfasurat pe un esantion de 419 intervievati in prima etapa si de 806 in cea de-a doua etapa.
Astfel, rezultatele arata ca 94% dintre respondenti au auzit de colectarea selectiva, dar 70% dintre acestia nu cred ca oamenii au destule informatii cu privire la colectarea corecta a deseurilor. 65,4% dintre cei intervievati au declarat ca nu isi amintesc de o campanie in acest sens. Intrebati ce categorie de deseuri colecteaza separat mai des, 70% dintre raspunsuri s-au referit la obiectele din plastic, 48% la hartie si carton, 45% la resturile menajere, 33% la sticla si doar 12% la obiectele din metal.
Concluziile studiului arata ca jumatate dintre respondentii intervievati intotdeauna colecteaza selectiv deseurile, in vreme ce aproximativ 30% colecteaza uneori selectiv. Scuzele principale pentru cei care nu selecteaza deseurile au fost comoditatea, lipsa cunostintelor necesare si lipsa intelegerii importantei acestui comportament.
Respondentii au declarat in unanimitate ca masurile ar trebui sa fie mai degraba de natura coercitiva, adica amenzi si sanctiuni, iar accentul trebuie pus pe o strategie pe termen mediu si lung de informare si educare.
In ceea ce priveste nivelul de informare, studiul arata ca populatia se considera insuficient informata chiar daca respondentii provin din zone in care se gasesc astfel de centre si daca in acele zone s-au derulat campanii de constientizare. O alta concluzie a studiului este ca populatia nu este destul informata in privinta legii care reglementeaa colectarea selectiva, doar o treime dintre respondenti stiind de existenta acesteia.
Prezentarea rezultatelor a avut loc marti in cadrul unei conferinte moderate de Marius Vintila, prezentatorul emisiunii Green Report, la care a participat si ministrul Mediului, Attila Korodi.
Doru Petruti, director general IMAS , a explicat ca subiectul studiului este totusi unul nou pentur populatie. Acesta a mai spus ca desi populatia intervievata ar fi trebuit in proportie de 100% sa utilizeze infrastructura de colectare selectiva, doar putin peste jumatate dintre acestia au raspuns ca o folosesc intotdeauna.
Ministrul Mediului a punctat, la randul sau, anumite greutati cu care se confrunta implementarea acestei infrastructuri. "Cele mai mari greutati se intampina la blocurile foarte inalte unde infrastructura este foarte greu de schimbat", a declarat acesta.
Acesta a mai aratat ca potrivit noii directive cadru pe deseuri, care abia a fost aprobata de Comisia Europeana, nu numai operatorii economici sunt obligati sa colecteze selectiv deseurile, ci si autoritatile locale vor avea tinte stricte de recuperare a deseurilor.
"Atunci cand infrastructura este prezenta, populatia reactioneaza. Inainte sa spunem despre oameni ca nu au educatie si cultura trebuie sa le oferim aceasta infrastructura", a declarat, la randul sau, Mugurel Radulescu, presedinte EcoRom Ambalaje.