Dezbaterile privind Sistemul Garanție-Returnare și taxa pe plasticul nereciclat inaugurează seria Conferințele Green Report din acest an

Green Report inaugurează seria evenimentelor din acest an cu conferința ”Managementul deșeurilor: Sistemul Garanție-Returnare și taxa pe plasticul nereciclat”, care va avea loc pe data de 7 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sala Mare a ARCUB, strada Lipscani 84 -90.

Participarea este gratuită, iar înregistrarea se poate face prin completarea formularului de înscriere AICI.

Agenda evenimentului include două paneluri interactive în care specialiști în domeniu, reprezentanți ai guvernului, producători și operatori din industria colectării și reciclării vor aborda problemele actuale ale managementului deșeurilor și vor propune soluții pentru o implementare mai rapidă și mai eficientă a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), precum și pentru introducerea unor reglementări suplimentare pentru transpunerea directivei plasticului de unică folosință.

De asemenea, se va dezbate și prevederea adusă de OUG 125/2022, care modifică OUG 196/2005 privind fondul pentru mediu, respectiv cea privind plata contribuției 2 lei/kg pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate.

Speakerii evenimentului sunt:

  • Tanczos Barna – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Cosmin Teodoru – Director, Direcția Gestionarea Deșeurilor, Ministerul Mediului
  • Andrei Antipa – Vicepreședinte, Administrația Fondului pentru Mediu
  • Gemma Webb – CEO, RetuRO
  • Julia Leferman – Director General, Asociația Berarii României
  • Alice Nichita – Președinte, Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate
  • Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’OR
  • Constantin Damov – Cofondator și Președinte GreenGroup
  • Alin Vișan – Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu
  • Bogdan Purcherea – Managing Director, Envipco România
  • Mario Crețu – Membru al Consiliului Director, Asociația Retailerilor pentru Mediu

Sistemul Garanție-Returnare, conceput pentru încurajarea returnării ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, a intrat în faza preliminară odată cu demararea înscrierilor în sistem pentru producători, importatori și comercianți. Din cele peste 80.000 de  companii vizate peste 55.000 operatori economici și-au activat conturile de utilizatori în platforma de înregistrare până la 28 februarie, data limită stabilită. Dintre aceștia, doar 23.145 au finalizat înregistrarea conform procedurii prevăzute de lege.

Există însă temeri că procedura de înscriere nu va fi parcursă de toți cei vizați, lucru care ar putea afecta din nou calendarul de funcționare. Însă cu siguranță obstacolele nu se regăsesc doar aici. RetuRo, administatorul sistemului, are mai mulți pași de parcurs pentru a implementa sistemul la nivel național: administrativ, financiar, infrastructură și campanii de comunicare. Se ridică astfel mai multe întrebări legate de riscurile identificate pentru operativitatea sistemului, de modul în care oamenii vor fi stimulați să aducă materialul reciclabil, dincolo de garanția oferintă, de crearea unui capital de încredere în acest sistem, dar și de dezvoltarea unei infrastructurii accesibile în special în zona rurală.

Ambalajele de plastic nereciclat în 2021 au costat România peste 122 milioane de euro. Valoarea totală pe care ar fi trebuit să o plătim se ridică la peste 182 milioane de euro, însă beneficem de o reduce forfetară de 60 de milioane de euro astfel încât economia locală să nu fie prea afectată de această nouă taxă.

România a raportat, în 2021, 228,4 milioane de tone de plastic pus pe piață necolectat și nereciclat în conform cu responsabilitatea extinsă a producătorilor.

În privința plasticului de unică folosință, Ordonanţa 6/2021, care pune bazele pentru ceea ce ar trebui să urmeze, este insuficientă, potrivit industriei, fiind necesare mai multe reglementări pe partea de proceduri de lucru, control sau de raportare. Deși subiectul este în lucru în cadrul Ministerului Mediului și cel al Economiei încă nu există un proiect.

O altă provocare în domeniul gestionării deșeurilor o reprezintă prevederea adusă de OUG 125/2022 care modifică OUG 196/2005 privind fondul pentru mediu, respectiv cea privind plata contribuției 2 lei/kg pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare

spot_img

Ultimele știri