Cei mai multi dintre oamenii care parasesc penitenciarele, dupa ispasirea unei pedepse, au sanse infime de integrare pe piata muncii.
Pentru a sustine revenirea in societate a detinutilor, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a initiat un proiect, pe bani europeni, prin care se asigura traininguri de initiere si certificate de calificare in meserii ecologice. Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani, martie 2011-februarie 2014, iar bugetul total insumeaza 14 milioane lei.
Case din chirpici si impletituri din papura
“In cadrul proiectului vor exista 2 centre de training, amenajate in Delta Dunarii, in cadrul Penitenciarului Tulcea, sectia Chilia si Grindul Tataru, locatii prielnice pentru reabilitarea fostilor detinuti si pentru practicarea de meseriilor eco. 136 de detinuti vor beneficia de pregatire profesionala in ocupatii din domeniul agriculturii si al constructiilor, cu scopul de a invata o meserie si de a avea sanse mai mari de angajare dupa liberare”, a declarat, pentru Green Report, Dana Cenusa, expert Comunicare in cadrul ANP.
Ocupatiile eco, imagine pozitiva pentru condamnati
Dana Cenusa a subliniat ca ocupatiile eco promoveaza o imagine pozitiva a detinutilor in comunitate si consolideaza stima de sine a persoanelor aflate in sistemul de detentie, care vor fi calificate in meserii ecologice. Detinutii vor invata sa creasca animale si plante, sa construiasca case din chirpici si piatra si sa impleteasca diverse obiecte din papura.
Campania isi propune promovarea integrarii sociale a detinutilor si prin intermediul dialogului cu angajatori, parteneri sociali si reprezententanti ai comunitatii.
31.000 de persoane incarcerate, in Romania
“Consider ca acest proiect are sanse mari de reusita, avand in vedere interesul societatii si amploarea dezvoltarii meseriilor traditionale si ecologice, pe baza calificarii in aceasta directie. Sansele de identificare a unui loc de munca pot deveni reale si demne de luat in considerare”, a declarat, pentru Green Report, Silviu-Gabriel Barbu, secretar general-adjunct coordonator ANP-Ministerul Justitiei.
In penitenciarele din Romania se afla aproximativ 31.000 detinuti, dintre care aproximativ 1.500 sunt femei, iar multe dintre persoanele care ispasesc o pedeapsa privativa de libertate comit noi infractiuni dupa eliberarea din detentie.