Coca-Cola avanseaza in topul mondial al companiilor verzi

Firma americana Coca-Cola ocupa, in acest an, locul 23 in clasamentul “celor mai bune companii verzi” din lume. Topul „Best Global Green Brands”, aflat la a doua editie, este realizat de firma de consultanta Interbrand. Clasamentul anului 2012 include 50 de mari companii. Anul trecut, la prima editie a topului, Coca-Cola fusese pozitionata pe locul 27.

Apa, reciclarea ambalajelor si reducerea consumurilor

“Ne bucura prezenta noastra in top. Aceasta prezenta confirma preocuparea Sistemului Coca-Cola pentru folosirea responsabila a resurselor – in special a celor de apa, pentru recuperarea si reciclarea ambalajelor, precum si pentru reducerea consumurilor de energie pentru prevenirea schimbarilor climatice”, a declarat, pentru Green Report, Miruna Smeureanu, director comunicare The Coca-Cola Company.

De altfel, economisirea energiei si prevenirea schimbarilor climatice sunt obiective inscrise in politica oficiala a companiei Coca-Cola. La nivel mondial, Coca-Cola are in functiune circa zece milioane de frigidere si dozatoare frigorifice, iar unul dintre obiectivele Coca-Cola a fost cresterea eficientei lor energetice cu 40 la suta. Reducerea consumului de energie electrica a permis o economie de 300 de milioane de dolari pe an.

Olimpiada verde

Cateva obiective specifice anului 2012 au fost legate de Jocurile Olimpice de la Londra. Coca-Cola a anuntat ca toate ambalajele tip PET colectate pe timpul Jocurilor Olimpice vor merge la reciclare. Din materialul rezultat vor fi produse 80 de milioane de PET-uri noi. Obiectivul Coca-Cola este pus in practica pe baza unei colaborari cu firma Sita UK – partenerul oficial, in domeniul managementului deseurilor, al Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice.

In zilele Olimpiadei, The Coca-Cola Company a promis ca va evita sa polueze aerul Londrei. Drept urmare, parcul olimpic a fost aprovizionat cu bauturi racoritoare aduse numai de la un depozit ecologic, localizat in Dagenham (nord-estul Londrei). Transporturile au fost realizate cu 14 autocamioane alimentate cu biogaz, dotate in interior cu frigidere fara HFC.

Coca-Cola Hellenic produce energie electrica in Romania

Romania beneficiaza si ea de politica de mediu a companiei Coca-Cola. Un exemplu relevant este la Ploiesti, unde functioneaza cea mai mare fabrica de imbuteliere si cel mai modern depozit Coca-Cola din sud-estul Europei. In interiorul fabricii si al depozitului, sticlele se misca pe benzi automate, iar paletii sunt manevrati de roboti.

Exploatarea acestora permite reducerea iluminatului interior, economisind electricitate, intrucat robotii pot “munci” si pe intuneric. Performantele tehnice sunt posibile si datorita utilizarii energiei produse in sistem de cogenerare. Centrala electrica de cogenerare (CHP) de la Ploiesti este prima dintre cele 15, planificate pentru constructie in 12 tari ale grupului Coca-Cola Hellenic. Inaugurarea acestora este o initiativa a grupului Coca-Cola Hellenic, menita sa creasca eficienta operatiunilor si sa protejeze mediul ambiant.

Centrala este alimentata cu gaze naturale si furnizeaza integral energia electrica si termica necesara procesului de imbuteliere, iar surplusul de energie electrica este vandut in reteaua municipala de electricitate a orasului. Utilizarea sistemului de cogenerare in centralele Coca-Cola Hellenic permite reducerea emisiilor de carbon cu cel putin 20 la suta.

Foto: topwalls.net

Mihai Diac

Citeste:

Xerox, in topul celor mai „verzi” branduri din lume

Sustenabilitatea, un aspect profitabil al afacerilor
 

spot_img

Ultimele știri