Deseurile, reciclate pe Deepwater Champion

Vasul Deepwater Champion, contractat de ExxonMobil si Petrom pentru forarea primei sonde de explorare in ape de mare adancime din Romania, Domino-1, poate fi socotit o adevarata platforma ecologica.

Apa potabila, obtinuta din mare

Materialele uzate (sau alte tipuri de deseuri industriale) sunt reciclate, iar apele reziduale de pe podul sondei colectate. Cei peste 200 de oameni, aflati la bordul celei mai performante nave care a intrat vreodata in Marea Neagra, isi obtin apa potabila din mare.

In plus, cele 8 generatoare diesel ale Deepwater Champion, care a fost comparata cu nava Enterprise din Star Trek, produc la bord energie suficienta pentru alimentarea a peste 45.000 de locuinte.

“Deepwater Champion este un vas de foraj de ultima generatie, special construit pentru accesul si operatiunile de explorare din Marea Neagra. Acest vas ultramodern raspunde provocarilor tehnice si operatiunilor complexe de foraj in ape de mare adancime, indeplinind cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului”, a declarat, pentru Green Report, Dana Daraban, PR ExxonMobil Romania.

Se foreaza cu ajutorul joystick-urilor

Vasul a fost construit in Coreea de Sud de catre compania Hyundai Heavy Industries si predat beneficiarilor in 2010, iar managerul si proprietarul Deepwater Champion este Transocean Ltd. Este autopropulsat si capabil sa-si mentina pozitia in larg, la valuri de 9 metri, are o turla dubla de foraj si poate efectua simultan mai multe operatiuni.

"Acum este ca pe nava Enterprise, se foreaza cu ajutorul joystick-urilor. Este incredibil sa vezi schimbarile care se intampla. Cand am inceput prima data, nu se fora la mai mult de 200 de metri, acum se foreaza si la 3.000 de metri", a mentionat Ian Fisher, directorul general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, cu prilejul unei vizite la Palatul Cotroceni.

Pentru toate operatiunile pe care le desfasoara, ExxonMobil are ca prioritate siguranta personalului si protectia mediului, potrivit Danei Daraban.

“In ceea ce priveste mediul inconjurator, ExxonMobil s-a angajat sa aplice cele mai inalte standarde de responsabilitate pentru fiecare aspect al operatiunilor desfasurate la nivel global. In ceea ce priveste angajamentul de a se conforma la toate cerintele de mediu si de reglementare, politica ExxonMobil este foarte clara. Indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea, operatiunile ExxonMobil respecta toate standardele”, explica Dana Daraban.

In luna noiembrie 2008, Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd. au incheiat un contract de concesionare (Farm Out Agreement), prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in perimetrul Neptun.

ExxonMobil Romania si OMV Petrom contribuie fiecare cu 50% din valoarea investitiei.

Neptun, proiect de pionierat, fara precedent in Romania

“In ceea ce priveste operatiunile din Marea Neagra, trebuie avut in vedere faptul ca, la data prezenta, apele de mare adancime din Marea Neagra sunt aproape neexplorate. Iar Neptun este un proiect de pionierat, fara precedent in Romania. Pentru a confirma viabilitatea comerciala a descoperirii, in paralel cu analiza datelor colectate de sonda de explorare Domino-1, cele doua companii vor continua programul de achizitie de date seismice”, mentioneaza Dana Daraban.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. ExxonMobil si Petrom lucreaza impreuna pentru achizitionarea de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

Forajul la mare adancime, de 10 ori mai scump

“Date fiind aceste incertitudini, nu se poate evalua exact nivelul investitiilor. In general, datorita complexitatii tehnice, forarea unei sonde in ape de mare adancime poate fi de aproximativ 10 ori mai scumpa decat forarea unei sonde in ape de mica adancime”, potrivit Danei Daraban.

Inclusiv presedintele Traian Basescu a vizitat Deepwater Champion.

"Am auzit ca tehnologia este ca in Star Trek la bordul vasului", a declarat presedintele Romaniei, care dupa ce a fost pe vas a mai spus ca “daca si celelalte zacaminte din perimetrul Neptun vor indica cantitati asemanatoare (n.r. – 100 miliarde metri cubi), Romania poate fi una din sursele de gaze nu numai pentru ea insasi, dar si pentru alte tari din Europa”.

Posibile investitii de miliarde de dolari

ExxonMobil a anuntat, in urma cu aproape 1 an, ca ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari, impreuna cu Petrom, in dezvoltarea si productia de titei din blocul Neptun, aflat in platoul continental al Marii Negre, daca activitatile de explorare vor avea succes.

„Investitia este enorma, pentru ca apele sunt foarte adanci. Si riscul este extrem de mare, dar, daca gasim petrol, dezvoltarea si productia in acest perimetru vor necesita investitii intre 3 si 10 miliarde de dolari pentru o perioada de 5 ani", arata Ian Fisher in 2011, la sfarsitul lunii august.

Din 7.800 de sonde puse in functiune de ExxonMobil in ultimii 10 ani, peste 250 au fost forate in ape de peste 750 de metri.

OMV Petrom, profit de 887 milioane de euro

OMV Petrom exploateaza in Romania si Kazahstan rezerve existente petrol si gaze, estimate la 832 milioane de barili  si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,5 milioane tone.

OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV.

OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom si activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria. Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit-record in crestere cu 72%, de 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari in valoare de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde de lei, mai mari cu 17%.

Mihaela Pavnutescu

Foto: Petrom

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri