Depoul Victoria, un loc emblematic al capitalei, va fi transformat într-un spațiu urban modern, care va îmbina patrimoniul istoric cu soluții sustenabile pentru mobilitatea urbană. Locuitorii orașului sunt invitați de autorități să contribuie cu idei prin completarea unui chestionar.
Proiectul de regenerare urbană, lansat de Primăria Municipiului București își propune să creeze un Plan Urbanistic Zonal care va pune în valoare patrimoniul istoric al Depoului Victoria.
Acesta vizează realizarea unui echipament public reprezentativ, care va integra armonios trecutul, prezentul și viitorul mobilității urbane din capitală.
Reprezentanții autorităților publice spun că acesta va deveni un loc atrăgător, incluziv și accesibil tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, abilități sau statut social.
În plus, proiectul își propune să servească drept exemplu de bune practici prin implementarea unor soluții de restaurare și valorificare a patrimoniului istoric, utilizând surse de energie curată și regenerabilă și aplicând principii de economie circulară și soluții bazate pe natură, care vor contribui la crearea unui microclimat sănătos și rezilient în fața schimbărilor climatice.
După ce vor fi aprobate noile reglementări de urbanism și stabilite cerințele privind funcțiunile și activitățile necesare, atmosfera urbană, numărul de utilizatori și utilitățile publice, se va organiza un concurs internațional de soluții pentru arhitectură și design urban.
„Orice proiect care are în vedere această regenerare urbană atât de dificilă și importantă pentru București, trebuie să fie realizată în urma unui concurs de soluții”, a transmis Ordinul Arhitecților din România Filiala București.
Acest concurs va avea scopul de a selecta cel mai potrivit proiect, care să răspundă cerințelor de dezvoltare sustenabilă ale zonei și să îndeplinească obiectivele stabilite.
Problemele actuale ale Depoului Victoria
În ciuda importanței istorice și a potențialului acestui loc, Depoul Victoria se află într-o stare avansată de degradare fizică și morală.
Deși este încă funcțional, fiind utilizat pentru întreținerea și gararea tramvaielor mai vechi, infrastructura existentă nu mai răspunde cerințelor moderne ale transportului public.
Depoul nu dispune de facilități adecvate pentru tramvaiele moderne achiziționate recent, iar unele dintre hale sunt folosite pentru depozitare sau activități separate de funcția principală a locului.
Infrastructura și clădirile sunt în stare avansată de degradare – utilizarea ineficientă a spațiului, predominant pentru depozitare, echipamente și tehnologii învechite (la nivelul anilor 80), toate acestea creează un cerc vicios care demoralizează personalul depoului, scade apetitul pentru investiții al Societății de Transport București (STB) și afectează eficiența în exploatare a depoului.
Amplasamentul este necunoscut publicului și, fiind ascuns între blocuri rezidențiale, are vizibilitatea și accesibilitatea foarte scăzute. Accesul insuficient pentru pietoni și diverse vehicule duce la dificultăți în planificarea și organizarea unor activități complementare, destinate publicului larg.
Dificultatea implementării unui proces de regenerare urbană este amplificată de numărul mare de actori implicați și de interesele nealiniate ale proprietarului terenului, administratorului terenului, comunității locale și ale bucureștenilor.
Grupul de lucru constituit cu ocazia proiectului european URBACT GreenPlace, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice, sectorului ONG, asociațiilor profesionale și universităților, a conturat câteva elemente preliminarea pentru regenerarea locului, cum ar fi:
- Necesitatea păstrării și valorificării moștenirii istorice și culturale a infrastructurii de transport.
- Importanța includerii unor spații cu acces public nerestricționat, precum și a unor activități interactive, care să transforme depoul într-un centru socio-cultural incluziv și reprezentativ pentru oraș.
- Nevoia unui echilibru corect între cerințele comunității pentru servicii publice, spații destinate activităților recreative, culturale și de agrement, zone verzi, și nevoile actuale ale sistemului de transport public din oraș.
„Aceste elemente preliminare pentru viziunea de transformare a Depoului Victoria, urmează a fi completate cu opiniile bucureștenilor exprimate atât prin chestionar cât și prin viitoare activități de consultare și co-creare”, se arată în documentul dat publicității.
Invitația adresată cetățenilor
Autoritățile invită locuitorii orașului să participe activ la acest proiect completând chestionarul disponibil pe pagina Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB).
Opiniile și ideile cetățenilor vor contribui la conturarea unui proiect care să reflecte nevoile și dorințele comunității.
Chestionarul este disponibil până pe 15 Februarie!
„Vă invit să completați chestionarul disponibil pentru a ne ajuta să identificăm direcțiile și soluțiile care ar putea fi puse în practică. Prin contribuția dumneavoastră, putem aduce idei valoroase și putem crește șansele de a transforma Depoul Victoria într-un proiect benefic pentru toți”, a declarat Bogdan Suditu, președintele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.
Este important de menționat că această consultare reprezintă doar un punct de plecare pentru formularea unor premise inițiale, care pot suferi modificări în funcție de constrângerile tehnice identificate.
În procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), echipe multidisciplinare de specialiști vor analiza în detaliu zona, luând în considerare aspecte esențiale precum analiza solurilor, propunerile de permeabilizare, integrarea spațiilor verzi, soluțiile bazate pe natură, fluxurile de mobilitate și infrastructura necesară.
De asemenea, vor fi studiate posibilitățile de conformare a utilităților, implementarea principiilor economiei circulare și ale unui management sustenabil al noilor echipamente publice.
În paralel, se va propune o etapizare clară a investițiilor și vor fi organizate noi sesiuni consultative, care vor oferi informații actualizate și vor permite dezbaterea publică a diverselor alternative de regenerare urbană pentru zona respectivă.
Istoricul Depoului Victoria
Depoul Bonaparte [cunoscut astăzi ca Depoul Victoria, n.red.] este un simbol al istoriei transportului public din București, fiind primul depou de tramvaie din oraș și din Vechiul Regat.
Inaugurat în 1871, Depoul a fost martor la evoluția transportului în comun și a trecut prin mai multe etape de dezvoltare.
La început, era destinat tramvaielor trase de cai, iar mai târziu, în perioada interbelică, a fost modernizat și extins pentru a răspunde cerințelor tramvaielor electrice.
În 1944, depoul a fost grav afectat de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, dar a fost reparat și continuat să fie folosit până în zilele noastre.
De-a lungul celor peste 150 de ani de funcționare, Depoul Victoria a găzduit aproape toate tipurile de tramvaie care au circulat în București.
Astăzi, în ciuda stării sale avansate de uzură, Depoul Victoria continuă să fie un loc cu o mare valoare istorică și culturală.
Acesta adăpostește filme, documente, artefacte și vehicule istorice care ar putea deveni puncte de atracție pentru locuitorii orașului și vizitatorii săi.
#depoulvictoria #mobilitateurbana #patrimoniuistoric #regenerareurbana #economiecirculara #spatiupublic #consultarepublica #urbanregeneration #smartcities #greeninfrastructure #publicconsultation #urbanmobility