Departe de masca indiferentei

text de Ecaterina Procopov

Ma intreb cati dintre noi recunoastem ca purtam masca indiferentei atunci cand vine vorba despre Delta? Poate iubim ideea ca in tara exista un loc minunat pe care sa-l vizitezi, un loc unde gasesti deopotriva specii rare de plante, pasari sau pesti. Poate ni se schimonoseste fata atunci cand auzim vorbindu-se despre lucrurile care ameninta sa distruga aceeasi Delta… Dar ce facem? Concret? Eu, nimic! Tu? Poate tot nimic. Dar ne place sa vorbim despre poluare, despre lipsa de civilizatie, despre distrugerea unui loc unic pe Batranul Continent. Deceniile de comunism, anii de tranzitie ne-au invatat sa nu ne pese. Timid, ni se trezeste spiritul civic. Incet, incepem sa intelegem ca "al nostru" nu inseamna doar casa, masina si familia, ci si lucrurile, tara, natura din jurul nostru. Nepasarea ne face cu siguranta sceptici in fata actiunii. Auzind ca niste oameni strang bani si vor sa salveze Delta, te gandesti fie ca sunt nebuni, fie ca au de castigat ceva de pe urma acestei campanii. Nebuni nu sunt, dar de castigat avem cu totii. Lasand la o parte impartialitatea jurnalistica, recunosc ca lupta cu nepasarea din mine a fost castigata. Cea mai ampla actiune de lobby pentru un proiect de mediu a facut prima "victima"

O DELTA, PATRU PROIECTE

"Avem o Delta. Cum procedam?" – Dragos Bucurenci, directorul "Salvati Delta – Academia Catavencu", vine cu patru directii de actiune pentru urmatorul an: accelerarea procesului de reconstructie ecologica, problema centralelor eoliene din Dobrogea, monitorizarea pescuitului industrial, arhitectura si urbanism in Delta Dunarii. "Sunt patru teme ambitioase, dar am increderea ca daca am reusit sa convingem un numar semnificativ de capitalisti sa investeasca bani in proiectele noastre vom reusi, cu ajutorul dumneavoastra, sa miscam lucrurile si in zona politica, pentru a schimba in bine destinul acestei rezervatii si sa mergem cu constiintele mai impacate atunci cand o vizitam. Nu ne propunem imposibilul. Am lasat cu buna stiinta deoparte teme de mare interes pentru noi, al caror moment politic nu a sosit inca. Dar trebuia sa incepem de undeva, pentru a avea ce sa mai salvam intr-un viitor nu foarte indepartat", declara Dragos Bucurenci, directorul Asociatiei "Salvati Delta – Academia Catavencu".

AJUTOR DE LA VICTORIA

Premierul Tariceanu vine in ajutorul reprezentantilor Asociatiei "Salvati Delta" si promite sprijinul sau sustinut in eforturile de a rezolva problemele de mediu ale Deltei: "Daca dorim sa pastram Delta Dunarii ca biosfera unica trebuie sa acordam o mai mare atentie si renaturarii zonelor luate de la natura pentru exploatatii agricole. Vreau sa subliniez faptul ca in acest moment am o preocupare speciala in acest sens. Datorita semnalelor care mi-au fost date de Liviu Mihaiu, am hotarat sa ma aplec cu mai multa atentie asupra acestei probleme, a renaturarii nu numai a zonelor din Delta, ci a tuturor zonelor de-a lungul Dunarii. Acest lucru este valabil pentru intregul Bazin al Dunarii. Consiliile judetene trebuie sa sprijine aceste proiecte si sa inteleaga importanta europeana a conservarii Deltei Dunarii."

USOR CU EOLIANA PRIN DELTA!

Ecologistii de la "Salvati Delta" spun ca energia eoliana e buna, dar montarea acestor centrale in Delta le transforma in ghilotine rotative pentru multe specii de pasari declarate monumente ale naturii. Calin Popescu-Tariceanu: "As vrea sa fac o singura referire la centralele eoliene. Exista, in momentul de fata, un set de politici la nivel european in ceea ce priveste domeniul energetic, iar energiile regenerabile sunt un punct forte pe care se mizeaza foarte mult. Ca tara europeana, avem obligatia sa ne inscriem in acest curent, de a pune accentul pe dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile. De aceea, cred ca proiectele de centrale eoliene trebuie considerate in raport cu zonele in care vor fi amplasate. De aceea, cred ca apropierea acestor dispozitive eoliene de producere a energiei in preajma Deltei Dunarii trebuie sa fie considerata cu mare atentie, pentru a nu incerca sa facem un bine – sa zicem in domeniul energetic – si sa stricam in domeniul naturii".

CINCI SUTE DE MII DE EURO

Acum trei ani, reconstructia ecologica a Deltei Dunarii era doar un vis al specialistilor si destinatie doar pentru team-buildinguri, spun reprezentantii Asociatiei "Salvati Delta". "Anul acesta, Delta Dunarii este destinatia a peste jumatate de milion de euro, bani pe care mai multe companii din Romania i-au incredintat asociatiei noastre pentru a derula proiecte de protectia mediului in Delta. Ceea ce ne da incredere ca vom reusi mai departe este ca am reusit deja acolo unde altii au esuat.Poate sa fie din cauza ca suntem incapatanati, poate sa fie din cauza ca suntem galagiosi, poate sa fie din cauza ca suntem bagaciosi, poate sa fie din cauza ca suntem pur si simplu tineri. Cert este ca nu ne vom opri aici", precizeaza directorul asociatiei, Dragos Bucurenci.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri