Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania, loc de joaca pentru industria OMG

text de Gabriel Paun,
COORDONATOR CAMPANII GREENPEACE ROMANIA

Cu ajutorul ingineriei genetice, oamenii de stiinta, manati de interesele comerciale ale companiei americane Monsanto, au luat gene de interes de la o specie si le-au "impuscat" in materialul genetic al altei specii, obtinandu-se astfel organisme noi modificate genetic (OMG). Speciile incrucisate se afla pe trepte diferite ale evolutiei biologice. De exemplu, in genomul plantei de soia a fost "impuscata" o secventa de ADN de la o bacterie, pentru ca soia sa produca o proteina noua care sa o faca toleranta la un ierbicid total, denumit co mercial Roundup. Astfel, la aplicarea Roundup-ului, intreaga flora este distrusa, iar soia MG este singura supravietuitoare.

OMG sunt fiinte vii, deci se pot raspandi in natura si se pot incrucisa cu organisme naturale, contaminand mediul si generatiile viitoare intr-un mod necontrolabil si neanticipat. Introducerea lor deliberata in mediu inseamna poluare genetica si constituie o amenintare uriasa, deoarece OMG nu pot fi retrase odata ce au fost eliberate. Publicului i se refuza dreptul de a fi informat despre ingredientele MG din alimente, fiind privat de dreptul de a le evita, desi in unele tari exista legislatie pentru etichetare.

Monsanto a folosit Romania drept camp de experimente genetice fara control inca din 1997, in conditiile unui vid legislativ in domeniu. Astfel, pana in 2006, Romania a cultivat anual OMG, pe suprafete mai largi decat in intreaga UE, unde consumatorii resping culturile si alimentele cu OMG.

Cele mai recente studii independente arata ca plantele modificate genetic (MG) prezinta semne de toxicitate pentru rinichi si ficat, iar soia MG cu toleranta la ierbicidul Roundup nu si-a dovedit niciodata presupusele avantaje agro-economice. Mai mult, opt specii de buruieni din intreaga lume si-au dezvoltat deja rezistenta la acest Roundup, sanatatea solului a fost negativ influentata, iar seceta face ravagii in culturile de soia MG, desi asemenea consecinte nu au fost anticipate.

Greenpeace a investigat si a publicat, incepand cu 2005, esecurile Guvernului Romaniei de a asigura controlul si trasabilitatea plantelor de soia MG, din camp si pana pe rafturile magazinelor alimentare. Culturile ilegale, piata neagra cu seminte, contaminarea din fabricile de procesare si din alimente arata ca soia MG a fost total scapata de sub control. Astfel, cultivarea ei a fost interzisa in Romania incepand cu 1 ianuarie 2007. In UE, cultivarea de soia MG nu este permisa. Autoritatile din Romania par neputincioase in a asigura controlul organismelor modificate genetic (OMG), iar cei care pierd suntem noi, consumatorii, mediul, dar si fermierii care isi pot compromite vanzarea recoltelor in caz de depistare a contaminarii. Cu toate aceastea, noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, insista pentru reintroducerea in cultura a soii MG, de data aceasta la nivelul UE.

Guvernul Romaniei trebuie sa depuna eforturi vizibile pentru decontaminarea tarii, si sa nu mai autorizeze alte OMG pentru a proteja mediul, sanatatea oamenilor si agricultura.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri