Demolarea noii fabrici de formaldehida KRONOCHEM Sebes, in presa de azi

Unirea:Autoritatile de mediu solicita demolarea noii fabrici de formaldehida KRONOCHEM Sebes

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Mediului, in cursul acestei saptamani Garda de Mediu Alba va solicita Primariei Sebes si S.C. KRONOCHEM Sebes S.A. sa ia masurile necesare pentru demolarea constructiei ridicate fara autorizatie si pentru readucerea amplasamentului la starea initiala.

Aceasta problema a fost discutata luni, 10 septembrie a.c., in cadrul unei intalniri convocate la sediul MMDD de catre ministrul Attila Korodi, pentru a analiza stadiul realizarii masurilor dispuse referitor la S.C. KRONOSPAN Sebes S.A.

La intalnire au participat reprezentantii conducerii Garzii Nationale de Mediu, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Alba si ai Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Alba. In comunicat se mai arata faptul ca noua constructie de producere a formaldehidei de catre S.C. KRONOCHEM Sebes S.A. se afla intr-un stadiu foarte avansat, desi societatea nu detine nici autorizatie de constructie si nici acordul de mediu care trebuie sa premearga realizarea acestei constructii.

"De asemenea, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu va dispune suspendarea procedurii de emitere a acordului de mediu pentru aceasta instalatie, intrucat constructia acesteia s-a realizat, contrar prevederilor HG 1213/2006, inainte de solicitarea acordului de mediu", se mai arata in document.
In cadrul intalnirii convocate de ministrul Attila Korodi s-au mai desprins o serie de aspecte si masuri cu privire la KRONOSPAN Sebes, cel mai mare producator de placi aglomerate (PAL si PFL) din Europa de Sud-Est.

In urma mai multor controale si a unei monitorizari permanente de doua saptamani efectuate la Sebes de catre comisarii Garzii Nationale de Mediu si ai Garzii de Mediu Alba s-au constatat "depasiri ale valorilor limita ale concentratiilor de Carbon Organic Total (TOC) la instalatia de producere a formaldehidei si a concentratiilor de formaldehida, la instalatia de producere de rasini pulbere, precum si depasiri la apele tehnologice si la apele pluviale evacuate in raul Sebes". Investitorii austrieci au la dispozitie 30 de zile sa ia masuri pentru indreptarea problemelor semnalate, in caz contrar fiindu-le suspendata autorizatia integrata de mediu.

Pentru mai multe informatii vizitati Unirea

Romania Libera:Demolare pentru fabrica de formaldehida Kronospan Sebes

Noua instalatie de producere a formaldehidei de la Kronospan Sebes va fi demolata. Instalatia, cu o capacitate de 60.000 de tone de formaldehida pe an, administrata de SC Kronochem SA, a fost ridicata fara autorizatie de construire si fara acord de mediu, lucru pentru care societatea a fost amendata cu 100.000 de lei de Primaria Sebes si cu 70.000 de lei de Garda de Mediu Alba.

"Comisarul general al GNM l-a informat pe ministrul Mediului ca, in cursul acestei saptamani, Garda de Mediu Alba va solicita Primariei Sebes si SC Kronochem Sebes SA sa ia masurile necesare, pentru demolarea constructiei ridicate fara autorizatie pentru readucerea amplasamentului la starea initiala.

De asemenea, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu va dispune suspendarea procedurii de emitere a acordului de mediu pentru aceasta instalatie, intrucat constructia acesteia s-a realizat inainte de solicitarea acordului de mediu", se afirma intr-un comunicat de presa al Garzii Nationale de Mediu.

Seful Garzii de Mediu Alba, Emilia Timis, a spus ca a transmis Primariei Sebes solicitarea privind demolarea instalatiei de formaldehida, insa a oferit Kronochem SA un termen de 30 de zile pentru obtinerea acordului de mediu. Cu alte cuvinte, potrivit Emiliei Timis, demolarea ar urma sa aiba loc dupa data de 11.10.2007 si doar daca firma nu obtine acordul de mediu.

"S-au constatat depasiri ale valorilor limita ale concentratiilor de Carbon Organic Total, la instalatia de producere a formaldehidei (aceasta functioneaza de patru ani si are o capacitate de 30.000 tone pe an – n. r.) si a concentratiilor de formaldehida, la instalatia de producere de rasini pulbere, precum si depasiri la apele tehnologice si la apele pluviale evacuate in raul Sebes. Pentru instalatia de fabricare a placilor din fibra de lemn tip MDF, Garda Nationala de Mediu a constatat, in urma controlului din data de 6-7 august a.c. neindeplinirea masurilor cuprinse in autorizatia integrata de mediu", se afirma in comunicatul mentionat.
In ambele cazuri, reprezentantii Kronospan au primit un termen de 30 de zile pentru a remedia problemele. Reprezentantii Kronospan nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste decizii.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Ultimele știri