„Declarația Europeană pentru Ciclism” recunoaște acest mijloc de transport durabil, cu beneficii economice și de sănătate

„Declarația Europeană pentru Ciclism” își propune o recunoaștere a ciclismului ca mijloc de transport durabil, accesibil și promotor al incluziunii, având beneficii economice și de sănătate semnificative pentru Uniunea Europeană. 

Declarația a fost lansată la Sevilla, în cadrul Zilelor europene ale mobilității urbane de pe 4 octombrie, de Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean.

Documentul detaliază principiile și acțiunile-cheie pentru promovarea utilizării bicicletei și va orienta viitoarele demersuri ale Uniunii Europene în acest domeniu. Printre acestea, se regăsesc îmbunătățirea calității, a cantității, a continuității și atractivității infrastructurii de ciclism în toate statele membre. Acestea includ construirea de trasee sigure și coerente pentru bicicliști în orașe, dezvoltarea unor conexiuni mai eficiente cu transportul public, asigurarea de locuri de parcare sigure pentru biciclete, instalarea de puncte de încărcare pentru bicicletele electrice și crearea de piste ciclabile care să lege orașele de zonele rurale.

Cu ocazia lansării Declarației pentru ciclism, Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a subliniat importanța ciclismului pentru economia Uniunii Europene, evidențiind faptul că în 2022, în UE s-au produs 14,7 milioane de biciclete, înregistrând o creștere de 29% față de 2012, iar România ocupă locul al doilea în Europa ca producător, după Portugalia.

Declarația Europeană pentru Ciclism pe care o adoptăm astăzi are ca scop să încurajeze mai multe persoane să utilizeze bicicletele. Aceasta conține angajamente pentru crearea coerentă a rețelelor de ciclism în orașe, pentru îmbunătățirea legăturilor cu huburile de transport public, pentru asigurarea de parcări securizate cu infrastructură de încărcare pentru biciclete și pentru construirea de autostrăzi pentru biciclete între orașe, conectând totodată zonele rurale,” a spus Vălean și i-a încurajat pe toți cei prezenți să continue să promoveze puterea pedalatului.

Referitor la finanțare, Comisia Europeană va continua să susțină ciclismul prin intermediul mai multor fonduri, printre care Fondul Social pentru Climă, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Instrumentul de Sprijin Tehnic și Mecanismul de Redresare și Reziliență.

În etapele ulterioare, Parlamentul European și Consiliul vor avea posibilitatea de a revizui și de a adăuga angajamente suplimentare la textul declarației pentru a consolida punerea în aplicare a acesteia. Documentul, care nu are caracter obligatoriu, va fi în cele din urmă semnat de toate cele trei instituții ale Uniunii Europene.

36 de angajamente

Declarația cuprinzătoare conține opt principii cu 36 de angajamente pentru a permite mai mult ciclismul și pentru a susține realizarea țintelor climatice și obiectivele Acordului Verde European, ale Strategiei de Mobilitate Durabilă și Inteligentă și ale Noului Cadru Urban de Mobilitate al UE, precum și obiectivele strategiei industriale a UE.

Cele opt principii includ:

  • Dezvoltarea și consolidarea politicilor de ciclism.
  • Încurajarea mobilității incluzive și accesibile.
  • Crearea de infrastructură pentru ciclism mai multă și mai bună.
  • Creșterea investițiilor și crearea de condiții favorabile pentru ciclism.
  • Îmbunătățirea siguranței rutiere și a securității.
  • Susținerea locurilor de muncă verzi și dezvoltarea unei industrii europene a ciclismului de clasă mondială.
  • Sprijinirea multimodalității și a turismului ciclist.
  • Îmbunătățirea colectării datelor despre ciclism.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri