Debitele raurilor au ajuns la 60 la suta fata de normal

Debitele Dunarii si ale raurilor din Romania sunt de 60-65 la suta fata de mediile anuale, dar deocamdata nu sunt motive mari de ingrijorare in ceea ce priveste seceta, a declarat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la finalul sedintei Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta.

Ploaia vine peste zece zile

Explicatia deficitului de apa este aceea ca ciclonul care aducea ploaia a ocolit Romania, iar urmatorul fenomen de acest tip este prognozat pentru sfarsitul lunii septembrie. Pe de alta parte, pe cursul mijlociu al Dunarii deja ploua, iar in Serbia este chiar cod rosu de alerta din acest motiv, asa ca sunt indicii ca debitul Dunarii pe cursul romanesc va creste.

In privinta apei din lacurile de acumulare, aceasta a scazut la 2,8 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezinta 70 la suta din rezervele obisnuite. “Totusi nu am intrat in nici un program de restrictie, pentru ca nu a fost necesar”, a explicat directorul general adjunct al Hidroelectrica, Dragos Zachia.

Ponderea productiei de energie electrica din surse hidro a scazut totusi la nivel national de la 28 la 24 la suta si este posibil sa scada pana la 20 la suta. Chiar daca acest lucru implica o crestere a pretului energiei electrice, aceasta crestere de pret va fi suportata de producator, a asigurat reprezentantul Hidroelectrica.

Bulgarii nu au realizat dragarea pe Dunare

Motive de ingrijorare exista in schimb in legatura cu transportul pe Dunare, a recunoscut ministrul Mediului. Peste 250 de nave de diferite marimi sunt blocate la Calarasi din cauza cotelor scazute ale fluviului si asteapta cresterea debitului apei. “Se pare ca partea bulgara nu a facut dragarea, desi era zona lor”, sustine ministrul Borbely.

Mihai Diac

Foto: www.linz1.at

Citeste si:

Reuniune de urgenta pentru analizarea situatiei Dunarii

Seceta se extinde

Debitul Dunarii a scazut la Portile de Fier la 2.400 mc/s

Seceta afecteaza Romania: Reactoarele centralei nucleare de la Cernavoda ar putea fi oprite

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri