Debitele Dunarii sunt de doua ori mai mari decat cele normale

Debitele Dunarii la intrarea in tara sunt de doua ori mai mari decat cele normale pentru luna iunie si cresc in continuare. Prognozele hidrologilor arata ca apele ar putea inunda terenuri agricole si chiar gospodarii din zonele neindiguite sau din Delta, informeaza Mediafax.

"Debitul la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, va fi in crestere, situandu-se la valori cuprinse intre 12.400-13.500 de metri cubi pe secunda, peste media multianuala a lunii iunie, care este de 6.400 de metri cubi pe secunda. Astazi (luni – n.r.), debitul Dunarii in sectiunea Bazias este de 12.400 de metri cubi pe secunda, urmand sa fie in crestere si in perioada urmatoare. Conform prognozei, debitul Dunarii la intrarea in tara in data de 14 iunie va ajunge la 13.500 de metri cubi pe secunda", anunta Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Hidrologii sustin totusi ca debitele corespunzatoare raurilor interioare se afla in scadere si nu vor aduce un aport semnificativ pentru cresterea nivelului fluviului. Problema este pe raurile care se varsa in Dunare inainte de intrarea acesteia pe teritoriul romanesc. Debitele fluviului se vor afla peste cotele de inundatie pe sectorul Gruia-Zimnicea si peste cotele de atentie pe sectoarele Giurgiu-Cernavoda si Braila-Tulcea.

Terenurile agricole sunt in pericol

Specialistii ANAR estimeaza ca, exceptand anumite "evenimente neprevazute", in zonele aparate de diguri nu vor aparea probleme, "populatia fiind in siguranta". "In schimb, vor fi inundate terenurile agricole si posibil anexe gospodaresti situate in zonele joase, neindiguite, inclusiv in Delta Dunarii", afirma specialistii in comunicatul citat.

Conform studiilor facute de specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), Dunarea inunda imprejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secunda. In februarie-martie 2010, in perioada in care judetele riverane Dunarii s-au aflat sub avertizari cod galben si chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secunda.

Pentru comparatie, inundatiile de pe Dunare din 2006, cand cea mai afectata localitate a fost Rast, s-au produs dupa ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secunda doar la intrarea in Romania, fara a lua in calcul aportul raurilor interne care se varsa in fluviu in amonte de localitatea doljeana.

Foto: stiride10.ro

spot_img

Ultimele știri