De la agricultura clasică la cea ecologică: Ferma Cățean

Fermele ecologice folosesc metode sustenabile, evitând chimicalele. Îmbunătățesc sănătatea solului și calitatea produselor, sprijinind comunitățile locale și promovând un viitor mai verde. Ce presupune să fii producător agricol ecologic și cum parcurge tranziția către sustenabiltate o fermă cu tradiție?

George Cățean administrează o afacere de familie – Ferma Cățean.

Creșterea de animale și producția de brânzeturi s-a transmis în familia lui timp de câteva generații. Tânăra generație a preluat ferma de la părinți și bunici și a hotărât să ducă mai departe ceea ce au construit ei. Însă altfel – ecologic.

Fermă este parțial ecologică: de mai bine de patru ani este certificată ca având pășuni ecologice.

Antreprenorul intenționează să extindă partea de certificare verde și către zona de producție vegetală, respectiv animalieră, astfel încât produsul care iese din fermă să fie 100% ecologic.

„Suntem o fermă integrată – asta înseamnă că ne producem 90% din furajele de care avem nevoie pentru animale – porumb, grâu, lucernă și amestecuri de plante de nutreț”, descrie Cățean.

Ferma face agricultură vegetală pe aproximativ 300 de hectare de teren, împărțit în 180 de hectare de pășuni de înaltă valoare în zona montană, și 120 de hectare pentru culturile agricole.

La ferma cresc 120 de vaci de lapte, aproximativ 1.500 de ovine și 20 de cai.

În lunile de vârf mai – iunie, ferma procesează în jur de 1.600 de litri de lapte pe zi, lucrând strict cu laptele obținut la nivelul fermei, fără colectare.

„Întreg laptele pe care îl producem la nivel de fermă îl procesăm în brânzeturi cu valoare adăugată și comercializăm pe lanțuri cât mai scurte, astfel încât contactul dintre noi, producătorii, și consumatori să fie cât mai scurt,” spune Cățean.

Ferma Cățean deține 9 varietăți de brânzeturi atestate tradițional, care vor face și obiectul unor dosare pentru recunoașterea pe indicații geografice.

Mai produc un sortiment de carne proaspătă de vită, oaie și miel, și câteva produse procesate după rețete tradiționale.

Iar produsele lor sunt apreciate:

„Cel mai mare client pe care îl avem este reprezentat de o rețea de hipermarketuri din România. Avem şi rețeaua noastră de magazine proprii, avem un calendar de evenimente pe care le organizăm și care se concentrează pe piețe volante, și parteneriate cu mai multe restaurante și hoteluri din centrul Brașovului”, spune fermierul.

Majoritatea punctelor de desfacere ale fermei sunt în Brașov, dar au și un punct de vânzare într-un centru comercial de lângă Ploiești.

În prețul vizibil pe raft sau în vitrină pentru produsele fermei se regăsesc costurile producției, taxele și o cotă de profit.

Pentru a-și onora comenzile, în plin sezon Cățean angajeaza în jur de 20 de oameni. O parte sunt membri ai familiei, dar se ajută și cu sezonieri pe timp de vară, pe sectorul de creștere a ovinelor.

„Încercăm să ne axăm pe comunitatea locală pentru că noi credem că ferma Cățean nu este doar o afacere, ci este un proiect de comunitate, atât la nivel de producători, cât și la nivel de consumatori,” adaugă Cățean.

Foto: Vitrină asistată, Ferma Cățean/Fb
Foto: Vitrină asistată, Ferma Cățean, arhiva proprie

Reglementările și politicile guvernamentale îi afectează afacerea „în mod direct. De exemplu, produsul tradițional, până la 1 ianuarie 2024, era purtător de 5% TVA. De la 1 ianuarie, s-a dublat la 9%, ceea ce se reflectă și în prețul produsului final de la raft”, spune antreprenorul.

Politicile europene au şi ele un impact, raportat mai pozitiv. Îndeosebi Politica Agricolă Comună, şi anume: subvențiile, care vin să completeze o parte din costurile pe care ferma le are cu activitatea agricolă; și pilonul 2, reprezentat de partea de investiții, capital de investiții pentru dezvoltarea activităților agricole și non-agricole din mediul rural. Ferma Cățean este direct beneficiara de astfel de investiții și de subvenții.

„Ne concentrăm pe două direcții: prima este aceea de a consolida veniturile care se produc din activitate, și când spun consolidare, mă pot duce inclusiv către optimizarea costurilor. Iar al doilea canal de finanțare sunt banii europeni, subvențiile anuale, dar și proiectele pe care le pregătim pentru a beneficia de investiții”, descrie fermierul.

Anul acesta, ferma a depus două proiecte pentu fonduri UE: unul in valoare de 2.7 milioane de euro, care aduce investiții și modernizare la nivel de fermă de ovine și de tehnologii. Şi un altul, în valoare de 1.2 milioane de euro, care echipează ferma cu tehnologii prietenoase cu mediul.

„Nu doar faptul că suntem ecologici aduce un plus de valoare sustenabilității, cât și tehnologiile și modul în care noi facem agricultură reprezintă o garanție a durabilității pe care noi o avem față de tot acest sector agricol”, sustine Cățean.

„Facem un tip de agricultură tradițional”, explica acesta. „Spre exemplu, pe timp de vară, oile și vacile sunt lăsate pe pășuni și asta asigură confort pentru ele și menține și un echilibru al biodiversității locale.”

„Modul în care noi procesăm aceste brânzeturi considerăm că reprezintă o cale cât mai verde. Spun asta pentru că laptele ajunge la 30 de minute după ce este muls în sistemul de procesare. Nu este stocat, nu este colectat pentru mai multe zile. Apoi intră în fabricație.”

Modul în care ferma vinde mai departe către clienți este sustenabil. Spre exemplu, vând brânză care este prezentată ca brânză vrac, în vitrine asistate, fără a utiliza plastic pentru împachetare. Iar ambalajele sunt 100% biodegradabile.

Tehnologiile folosite în productie sunt mixte: mulsul vacilor este automatizat; tractoarele lor nu sunt de ultimă generație, dar speră să obțină finanțare pentru achiziționarea acestora; se folosesc şi de canale digitale pentru comercializarea produselor.

„Folosim și rețelele sociale, iar pe timpul pandemiei am avut o platformă pe care nu o mai folosim în prezent, dar încercăm să regândim o reactivare a acesteia”, spune Cățean.

Când vine vorba de utilizarea pesticidelor și fertilizatorilor, acesta susţine că „[n]u suntem fani ai acestor imputuri pentru agricultură, iar în cazul în care suntem obligați să o facem, alegem să fie imputuri care să fie acceptate de agricultura ecologică, deși nu suntem 100% ecologici. Sau o facem într-o situație de urgență. Spre exemplu – trei sferturi din cele 120 de hectare de teren arabil pe care îl utilizăm îl reprezintă culturile de lucernă și nutreț care nu au nevoie de a interveni cu astfel de imputuri.”

Foto: Copii în vizită la fermă, Ferma Cățean/FB
Foto: Copii în vizită la fermă, Ferma Cățean, arhiva proprie

Ferma Cățean se face cunoscuta şi printr-un pachet de evenimente care o deschid vizitelor. De exemplu, de trei ori pe an, se organizează un picnic la fermă care atrage câteva sute de oameni și producători locali la un loc.

Fermierii au gândit pachete şi pentru agențiile de turism, în special pentru turiștii care sunt de specialitate, conectați cu agricultura în vreun fel, cărora le face turul fermei și le explică tehnologiile, modul în care fac agricultură, viziunea fermei față de acest sector. Aceste tururi se încheie fie cu o degustare de brânzeturi, fie cu un prânz sau o cină, în funcție de momentul zilei.

„De asemenea avem ferma deschisă pentru copii. În anul școlar 20200 – 2023 am avut peste 6.500 de copii care au vizitat ferma în cadrul săptămânii Școala altfel, dar și prin intermediul unor măsuri educative care sunt parte a programului „Cornul și Laptele, finanțat cu fonduri europene. Organizăm evenimente și în alte comunități, piețe volante, urmează să facilităm o întâlnire între instituțiile statului, cum ar fi ANPC, Direcția Sanitar Veterinară și producătorii care vin în comunitatea noastră, astfel încât informația să vină cât mai repede și cât mai pe înțelesul acestora”, spune antreprenorul.

Schimbările climatice nu au iertat ferma Cățean.

„Vara aceasta a fost foarte uscată. O vedem în producția de lapte, în producția de furaje pe care ar fi trebuit să o facem pentru a asigura furajarea animalelor pe timp de iarnă, în debitul scăzut al apei, al văilor, râurilor.

Suntem obligați să intervenim prin forare ca să asigurăm sursa de apă pentru animale. Zona în care avem ferma este sit Natura 2000, unde sunt lacuri naturale pe care poposesc păsările migratoare, deci suntem pe un culoar de tranzitare, iar multe dintre aceste bălți au secat pur și simplu”, spune Cățean.

Ferma nu foloseşte sisteme de irigații moderne. Preferă, în schimb, să fie mai atenți la partea de semințe, de hibrizi pe care îi folosesc – „mai adaptați la factorul acesta de stres – seceta. Sperăm și că noile tehnologii pe cere le vom aduce prin utilaje agricole în fermă ne vor ajuta. Vorbim despre utilaje no till [un sistem de lucrări minime ale solului, care folosește semănători specializate și se pretează cel mai bine fermelor mari, n.red] care nu intervin atât de adânc în sol și care au avantajul că vor consolida capacitatea solului de a reține apă”, adaugă Cățean.

George Cățean își exprimă angajamentul față de tradiție, inovație și sustenabilitate, demonstrând cum Ferma Cățeasca îmbină practicile agricole tradiționale cu tehnologiile moderne pentru a răspunde provocărilor contemporane.

Principiile fermelor ecologice

O fermă ecologică se definește prin metodele de producție sustenabile, care respectă principiile agriculturii ecologice.

Aceste ferme nu folosesc pesticide chimice, îngrășăminte artificiale sau organisme modificate genetic (OMG), axându-se pe tehnici de cultivare și creștere a animalelor care protejează biodiversitatea și sănătatea solului.

  • Biodiversitate: promovează diversitatea speciilor, cultivă o gamă variată de plante și cresc diferite rase de animale. Acest aspecte ajută la menținerea unui ecosistem sănătos.
  • Utilizarea resurselor naturale: valorifică resursele naturale, cum ar fi compostul și culturile de acoperire, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului și a controla dăunătorii.
  • Sustenabilitate: crearea unui sistem agricol sustenabil pe termen lung, care nu afectează mediul înconjurător și care asigură securitatea alimentară.
  • Produse fără chimicale: Produsele obținute din fermele ecologice sunt percepute ca fiind mai sănătoase și mai naturale, având un impact minim asupra sănătății consumatorilor.

#fermaecologica #produsenaturale # agriculturacurata #agriculturasustenabila #viitorverde #healthysoil #ecofarm #sustainablefood #organicfarming

spot_img

Ultimele știri