Curentul: Seceta prelungita ar putea duce la rationalizarea apei

Romanii ar putea bea apa cu portia daca anul acesta va fi foarte secetos. Deocamdata, rezervele din lacurile de acumulare sunt suficiente, dar autoritatile se pregatesc pentru o vara fierbinte. Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a anuntat, ieri, ca „daca prognoza meteorologilor se va indeplini, nu vor exista restrictii pentru populatie, industrie sau agricultura in consumul de apa“. Exista insa si varianta rationalizarii consumului de apa.

ANAR estimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare „Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare“. Acesta presupune o reducere graduala a consumului de apa, dar nu mai mult de 15% fata de normal. In acest posibil scenariu, apa va fi asigurata prioritar pentru populatie, industrie si agricultura, in aceasta ordine, piscicultura si agrementul, celelalte doua ramuri consumatoare de apa, urmand a fi lasate la urma.

„Raportat la potentialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situatie, in ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apa necesara pentru populatie, industrie si agricultura. (…) Administratia Nationala Apele Romane monitorizeaza permanent volumul de apa stocat in lacurile de acumulare, astfel incåt, pentru perioada urmatoare, rezerva de apa garanteaza asigurarea apei brute la valorile normale pentru toti utilizatorii: populatie, industrie, energie, agricultura, piscicultura si agrement“, precizeaza ANAR intr-un comunicat.

Institutia mai arata ca, in prezent, regimul hidrologic „inregistreaza valori normale ale debitelor“, astfel ca „in acest moment nu se pune problema aplicarii Planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare“.

„Exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astazi (miercuri, n.r.), in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apa, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa“, se mai arata in comunicat.
ANAR mai precizeaza ca, in prezent, exista apa suficienta pentru a asigura necesarul pentru irigatii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri