In aula Academiei Romane, a fost lansat proiectul de elaborare a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila (SNDD), document programatic care se realizeaza, conform exigentelor UE, de Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (PNUD), prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNUD).
In conformitate cu recomandarile UE, proiectul urmeaza sa fie elaborat de un Grup de redactare interdisciplinar si va fi examinat de un Consiliu stiintific coordonat de Academia Romana. Dupa dezbaterea publica la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, urmeaza ca documentul sa fie insusit de Guvern si aprobat de Parlamentul Romaniei.
In cuvantul de deschidere, acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, a subliniat participarea Academiei, prin membrii si cercetatorii sai, la elaborarea SNDD, asa cum a facut si la elaborarea Strategiei de la Snagov si a programului de Evaluare a Starii Economiei Nationale (ESEN). "Prin participarea la acest proiect, Academia devine din nou un factor activ in viata sociala si speram ca aceasta Strategie care va fi elaborata sa fie un document acceptat de toate curentele si partidele politice, in asa fel incat sa devina un program pentru anii 2020".
"Este nevoie de mai multa deschidere spre cetatean, spre comunicarea cu oamenii"
In discursul sau, Traian Basescu, presedintele Romaniei, a precizat ca revizuirea SNDD are loc in conditiile in care Romania este stat membru al UE, cu toate drepturile si obligatiile care deriva din aceasta calitate. "Aceasta strategie trebuie sa reflecte o noua atitudine fata de cetatean. Continutul ei nu trebuie sa fie o colectie de iluzii frumoase pe care sa le oferim cetateanului.
Strategia trebuie sa fie caracterizata prin realism, iar cetatenii trebuie sa fie cei activi, participanti la conturarea viitorului lor… Este nevoie de o mai buna guvernare impreuna cu cetatenii si sub controlul lor". Referindu-se la asigurarea politicilor publice, presedintele Romaniei a afirmat ca "se reflecta mai degraba un raspuns la impulsurile de programare venite din afara", enumerand UE, Banca Mondiala, Fondul Monetar International. "Astazi sistemul de planificare si programare al UE este principalul mecanism care orienteaza obiectivele si actiunile noastre" si de aceea "avem nevoie de un sistem propriu de planificare si guvernare pe termen scurt, mediu si lung in care sa integram coerent semnalele externe".
In continuare, Traian Basescu a enumerat principalele dimensiuni ale SNDD, tinand seama de decalajele Romaniei fata de tarile UE, intre care media PIB pe locuitor, intensitatea energetica, productivitatea muncii, competitivitatea. In acest sens, trebuie sa se tina seama si de strategia de la Lisabona, pentru ca "este nevoie de protejarea mediului si a resurselor naturale, de egalitate de sanse si de includere sociala, dar si de competitivitate, eficienta si productivitate". In acest sens au fost enumerate principalele obiective ale SNDD – o restructurare calitativa a locurilor de munca; infrastructura moderna de transport; gestiunea mediului, a resurselor naturale, a biodiversitatii si schimbarilor climatice; investitii in tehnologii nepoluante si prietenoase; crearea de intreprinderi noi, in special mici si mijlocii; o politica tehnologica si de inovare.
"In mod deosebit, este nevoie de un efort sustinut si realist in domeniul educatiei si al cresterii cunostintelor… in scopul de a asigura un nivel mediu de instruire si calificare". In legatura cu acest aspect, a fost mentionata ca prioritate necesitatea reducerii ratei abandonului scolar. Dupa trecerea in revista a altor exigente, presedintele Romaniei a subliniat: "in esenta, prin coerenta politicilor publice trebuie sa reconciliem cresterea economica sustinuta cu protejarea si conservarea vietii si a mediului pe termen lung".
Un aliat de baza este societatea bazata pe cunoastere, dar "dincolo de toate aceastea, sa gasim un aliat si mai trainic, care este o comuniune de valori pe care sa le impartasim toti cei de astazi si pe care sa le transmitem celor tineri". In incheiere, Traian Basescu a afirmat: "Din aceasta perspectiva, ar fi ideal ca SNDD sa se constituie intr-un proces de coagulare a intereselor si aspiratiilor din societatea romaneasca. De aceea este nevoie de multa deschidere spre cetatean si comunicare cu oamenii".
Provocari cruciale: mediul, sanatatea si educatia
In interventia sa, Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, amintind definitia dezvoltarii durabile ca "acoperire a necesitatilor actualei generatii fara a compromite sansele urmasilor nostri", a insistat pe importanta gospodaririi bune a resurselor. "Mediul, sanatatea si educatia sunt teme intersectoriale, provocari cruciale si la nivelul UE, si vectori care potenteaza capacitatea individuala si colectiva". In finalul discursului sau, ministrul Mediului a declarat ca asteapta de la aceasta dezbatere: "claritate in obiective, instrumente si structuri reglementare cu atributii bine definite, un mecanism de monitorizare ca sa stim cine si in ce fel este raspunzator pentru fiecare obiectiv in parte".
In alocutiunea sa, Thore Hansen, reprezentantul rezident al PNUD, a subliniat valoarea relatiei dintre dezvoltarea economica si promovarea tehnologiei. Realismul unui asemenea document poate include si cuantificarea prin compararea nivelului de dezvoltare a Romaniei cu cel al tarilor membre UE, avand ca efect reducerea decalajelor pana in anii 2020-2030.
Acad. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a asigurat sustinerea acestui proiect din proiect BNR, a sistemului bancar, institutelor din reteaua academica si a Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma, care a lansat sloganul "ganditi global si actionati local". In a doua parte a cuvantului sau, acad. Mugur Isarescu a demonstrat necesitatea si oportunitatea acestui program ca si a realizarii unui consens.
"Egida PNUD si a Academiei Romane va da un plus de coerenta si seriozitate, iar colectivele de specialisti care vor lucra vor da credibilitate". Am mai retinut ca "un asemenea proiect are darul sa scoata dezbaterea din ciclul politic, electoral, pentru a arata care sunt problemele care trebuie sa preocupe societatea, natiunea pe termen mai indelungat… Cred ca este un exercitiu util cu atat mai mult cu cat Romania este membra UE, se bazeaza pe experienta UE, care are o asemenea strategie, avem in ce sa ne incadram, avem rigorile pe care trebuie sa le respectam".
In discutiile care au urmat, moderate de acad. Ionel Haiduc, s-au aprofundat si nuantat principiile acestei strategii, necesitatea armonizarii strategiilor deja existente, astfel incat sa fie asigurata coerenta dintre diferitele sectoare si ameliorarea calitatii.
Pentru mai multe informatii vizitati Curentul