Cum influențează munca într-un ONG de mediu viața de familie

Fiica mea verifică ocazional locația alimentelor din frigider”, spune Andreea Bobiș, managerul operațional la Asociația Banca Pentru Alimente Cluj. De un an jumătate de la implicarea ei într-un ONG de mediu ce preia surplus alimentar pentru cei în nevoie, vede schimbări considerabile în familia ei.

A început să facă voluntariat de la 14 ani pentru a ajuta grupurile vulnerabile iar mai târziu, după ce a terminat Facultatea de Management, a decis să afle mai multe despre dezvoltarea durabilă în cadrul unui program de master. Asta a ajutat-o să realizeze cât de important este să avem grijă de resursele pe care le avem: “Stăm pe o stâncă periculoasă – poluăm și utilizăm resursele mai mult decât e nevoie.

Ce te-a motivat să iei acest rol într-o organizație non-profit?

Pe departe cea mai importantă motivație este că îmi place să ajut. Îmi doresc să îmi cresc copiii în spiritul de a ajuta și de a face ceva pentru oameni și comunitate. Modelul Băncii Pentru Alimente Cluj este unul ideal pentru fiica mea pentru că îmbină partea de reducere a risipei alimentare cu cea de a ajuta pe cei în nevoie.

Ce îți place cel mai mult când te gândești la activitatea din organizație?

Un element constant este faptul că am puterea să mobilizez mulți oameni. Oamenii au venit în jurul nostru, și-au oferit timpul, energia, cunoștințele, tot ce se poate pentru ca activitatea băncii să fie posibilă. Să vezi oameni care sunt dispuși să își dea weekendurile, dupa-amiezele pentru a face ceva pentru alți oameni care nu sunt la fel de binecuvântați ca ei, este ceva minunat.

Unde vezi ca este cel mai mare impact adus de Banca Pentru Alimente Cluj și în ce sens?

Pe departe, e vorba de reducere a risipei alimentare care se vede clar prin numărul de tone adunate din partea agenților economici (300 de tone în 2020, 600 de tone în 2021, și 600 de tone pentru jumătatea anului 2022). E un impact de care suntem foarte mândri pentru că e rezultatul direct al efortului pe care l-am depus. Dar pe lângă asta mai sunt și alte aspecte ce pot fi menționate. 

Pe lângă reducerea risipei și a sărăciei unde acționăm zi de zi, ne dăm seama că suntem o punte de legătură și între organizații beneficiare. Aducem laolaltă organizații non-profit, în momentul în care vin să ridice produsele de la noi și asta crează parteneriate noi în care se ajută unii pe alții. 

Cum te-a schimbat munca de la Banca Pentru Alimente Cluj? 

Munca la Banca Pentru Alimente Cluj a produs multe schimbări în viața familiei mele. Mersul la cumpărături este o experiență complet diferită acum.

Unul din lucrurile constientizate a fost că produsele care nu mai arată așa de frumos la raft pot să fie foarte ușor consumate. Acordăm mare atenție și colțului cu produsele reduse din supermarketuri deoarece le consumăm imediat după ce le cumpărăm. 

Un alt aspect sunt „Regulile Domnului Frigider” pe care le avem puse în bucătărie, cu recomandările de aranjare a produselor în frigider. Arisa, fiica mea, le verifică ocazional și ne testează să vadă dacă noi le știm ceea ce ne ajută mult să le punem în practică. În general, atunci când sunt formate automatise, poate fi provocator să îți schimbi comportamentul. Faptul că îmi văd fiica formându-si propriile automatisme într-un mod sustenabil, face toată implicarea mea în organizație mai valoroasă decât credeam.

Ce i-ai spune unui om sa îl convingi de importanță risipei fără să îți întoarcă spatele?

Cel mai important lucru e sa conștientizăm care e cantitatea de risipă pe care o facem și cât de multe resurse risipim prin asta. Sunt 6 mii de tone de mâncare bună de consum care ajunge zilnic la gunoi în România și în același timp, 4,5 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei. 

După aceea vine durerea mare: pierderea banilor. În România, conform statisticilor, cheltuim pe hrană 40% din venituri iar 33 – 55% din aceasta sumă ajunge direct în coșul de gunoi. Cel mai adesea avem acolo mâncare gătită și putem spune că zilnic, o persoană aruncă la gunoi o masă completă.

Așadar, dacă ar fi să conving pe cineva despre cât de importantă e risipa l-aș întreba asta: “Tu ști câți bani arunci la gunoi zilnic?” 

Iulia Andreea Sîrb este marketing coordinator – Banca Pentru Alimente Cluj. Pasionată de sustenabilitate, cu dorința de a ajuta și a avea un impact, Andreea lucrează în domeniul comunicării, ajutând organizațiile non-guvernamentale în strategiile lor și în crearea de conținut pe rețelele lor de socializare.

Tematici: risipa alimentară, bănci pentru alimente, donații.

De aceeași autoare:

Patru proiecte de educație pentru mediu transformă copiii în modele de urmat 

Asociațiile non-profit pot primi donații alimentare pentru beneficiarii lor

Colecte de alimente. Ce sunt ele și cum ajută oamenii în nevoie?

Produsele pentru refugiați. Cum ajung la ei, cu ajutorul băncilor pentru alimente 

Ce pot face agenții economici pentru a reduce risipa alimentară?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri