Cronica Romana: Raport al ONU privind schimbarile climatice, plin de erori?

O agentie de mediu din Olanda a recunoscut luni ca un influent raport stiintific al ONU privind schimbarile climatice este prea general si contine mai multe erori decat se credea anterior, printre acestea numarandu-se si una apartinand chiar agentiei olandeze, transmite Associated Press.

Analiza realizata de Agentia olandeza de Evaluare a Mediului releva insa ca oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie corecta: incalzirea globala cauzata de om este un proces in plina desfasurare. Agentia a recunoscut ca este responsabila pentru declaratia eronata din raport conform careia 55 la suta din suprafata Olandei s-ar afla sub nivelul marii, in timp ce, in realitate, numai 26 la suta se gaseste in aceasta situatie. Raportul ar fi trebuit sa precizeze ca 55 la suta din suprafata tarii este predispusa la inundatii.

In raportul ONU de 3.000 de pagini, facut public in 2007, au mai fost descoperite si alte greseli, potrivit agentiei, care a precizat ca rapoartele viitoare ar trebui sa fie supuse unui proces de verificare mai riguros. Greselile flagrante descoperite anul trecut in raportul realizat de Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) al ONU au alimentat scepticismul privind seriozitatea oamenilor de stiinta din domeniul climei, care atrag atentia de multi ani ca emisiile de gaze cu efect de sera induse de oameni ar putea avea consecinte catastrofale, printre care cresterea nivelului marii, seceta si disparitia a circa o treime din speciile de pe planeta. Erorile i-au pus in defensiva pe oamenii de stiinta chiar inainte de o importanta conferinta privind schimbarile climatice de la Copenhaga, la care au luat parte circa 120 de lideri mondiali si care s-a incheiat cu un succes partial in ceea ce priveste angajamentele asupra limitarii emisiilor de gaze cu efect de sera si tinerea sub control a celor mai distrugatoare efecte ale incalzirii globale.

“Formularea incorecta din raportul IPCC nu afecteaza mesajul concluziei”, conform caruia Olanda este puternic susceptibila la cresterea nivelului marii, a precizat agentia. O a doua eroare inclusa in raport sustinea ca ghetarii din Himalaya se vor topi pana in 2035, cand agentia olandeza a descoperit ulterior ca ar fi vorba de fapt de anul 2350. Analiza realizata de agentia olandeza, care a durat sase luni, a mai descoperit de asemenea erori in raportul IPCC referitor la consecintele regionale ale schimbarilor climatice, desi a precizat ca acestea sunt nesemnificative.

Raportul original sustinea, spre exemplu, ca, din cauza incalzirii globale, intre 75 si 250 de milioane de africani risca sa ramana fara apa in zece ani, insa un nou calcul a aratat ca numarul ar fi de fapt cuprins intre 90 si 220 de milioane, a precizat agentia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri