Cronica Romana: Doua saptamani de canicula si furtuni!

Temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius, se vor inregistra in urmatoarele doua saptamani pe timpul zilei, iar in timpul noptii nu vor scadea sub 15-18 grade si vor fi asociate cu umiditate foarte mare, dar si cu intensificari de vant si cantitati mari de precipitatii in timp foarte scurt.

Autoritatea Nationala de Meteorologie ar putea emite spre sfarsitul saptamanii viitoare chiar avertizari de canicula, in cazul in care temperaturile vor depasi in mod constant 36 de grade Celsius, a anuntat ieri directorul Autoritatii, Ion Sandu. Acesta a precizat ca in toata aceasta perioada gradul de disconfort va fi foarte ridicat din cauza gradului mare de umiditate, iar temperaturile inalte vor fi insotite chiar din noaptea de duminica spre luni de fenomene de instabilitate.

Astfel, partea de vest si nord a tarii ar putea inregistra asemenea fenomene, mai ales la granita cu Ungaria, incepand de duminica. Intensificarile de vant, de pana la 80-90 km/ora, si averse izolate, cu cantitati mari de apa, se vor inregistra marti dupa-amiaza in sud-est, miercuri in zonele din Est, iar joi in judetele din Muntenia si Oltenia. Vremea va continua sa se incalzeasca vineri si sambata, cand este de asteptat ca ANM sa emita atentionare de canicula, a mai spus Sandu.

Canicula a inceput deja sa inroseasca linia 112. La Serviciul de Ambulanta Bucuresti s-au inregistrat ieri, de la ora 8,00 dimineata si pana la ora 14,00, un numar de 277 de solicitari dintre care 160 pentru urgente, 16 cazuti in strada, 30 lipotimii si sincope, ca urmare a caniculei, a declarat pentru Agerpres, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului.

“In acest moment facem fata la toate solicitarile, avem 41 de echipaje pentru urgente, dintre care 21 pentru consultatii cu medici, avem 20 de masini pentru transport si pana in acest moment facem fata. Nu sunt mai multe solicitari ca alta data in astfel de perioade”, a subliniat dr. Alis Grasu. Presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihaila, a recomandat inca de saptamana trecuta bolnavilor cronici sa fie foarte atenti in aceste zile de canicula, dar mai ales in cele in care indicele de confort termic este foarte ridicat.

Corpul se raceste prin transpiratie, apa se evapora si caldura se diminueaza. In momentul in care umiditatea este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Corpul degaja mai multa caldura ca de obicei. In conditiile in care clima s-a schimbat si ne confruntam cu umiditate, organismele nefiind pregatite pentru o astfel de vreme, aceste zile calduroase si cu umiditate mare sunt greu de suportat, atat de oamenii sanatosi, dar mai ales de cei bolnavi, a declarat dr. Doina Mihaila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri