Criza alimentară și biocombustibilul: Europa arde echivalentul a 15 milioane de pâini în fiecare zi în mașini

Lobby-ul european cere ca o cantitate mai mare din recolte să fie transformată în biocombustibilul necesar transportului, în ciuda colapsului livrărilor de cereale cheie din Ucraina și Rusia și a unei crize alimentare globale iminente.

Europa transformă 10.000 de tone de grâu – echivalentul a 15 milioane de pâini de 750 de grame – în etanol pentru mașini, arată un nou studiu. Asociația Transport și Mediu (Transportat & Environment – T&E), care a făcut studiul, solicită oprirea arderii grâului și a altor culturi alimentare pentru biocombustibili și a etichetat că lobby-ul pentru creșterea producției sunt „imorale” într-o perioadă de penurie globală acută de alimente.

Maik Marahrens, manager pentru biocombustibil la T&E, a declarat: „În fiecare an ardem milioane de tone de grâu și alte cereale vitale pentru a ne alimenta mașinile. Acest lucru este inacceptabil în fața unei crize alimentare globale. Guvernele trebuie să oprească de urgență arderea culturilor alimentare în mașini pentru a reduce presiunea asupra proviziilor critice.

Dacă s-ar renunța la folosirea de grâu pentru biocombustibilul european, acest lucru ar compensa mai mult de 20% din prăbușirea livrărilor ucrainene pe piața globală, potrivit studiului. În țări precum Egiptul, care importă peste 60% din grâul său, în principal din Rusia și Ucraina, aceste provizii suplimentare pe piață ar salva vieți.

Un grup de ONG-uri europene de top, inclusiv T&E, a cerut guvernelor să oprească imediat utilizarea culturilor alimentare ca biocombustibil. Asigurarea aprovizionării stabile cu energie pentru oameni și economie nu trebuie să fie în detrimentul securității alimentare sau să ducă inflația prețurilor alimentelor să scape de sub control, spune grupul.

Există solicitări tot mai mari, în special în rândul lobby-ului european al biocarburanților (ePure și European Biodiesel Board), ca petrolul rusesc să fie înlocuit cu biocombustibilul obținuți din culturi precum grâu, porumb, orz, floarea soarelui, rapiță și alte uleiuri vegetale. Acest lucru se întâmplă în ciuda creșterii prețurilor la alimente ca urmare a invaziei Ucrainei de către Putin, care a decimat coșul Europei. Ucraina și Rusia oferă împreună aproximativ un sfert din grâul și orzul comercializate la nivel mondial, 15% din porumb și peste 60% din uleiul de floarea soarelui.

Chiar dacă Europa ar dubla cantitatea de teren agricol pe care o dedică biocombustibililor – echivalent cu cel puțin 10% din terenurile agricole ale UE pentru culturi – acest lucru ar înlocui doar 7% din importurile UE de petrol din Rusia. Pentru a înlocui toate importurile rusești de petrol cu ​​biocombustibili de origine ar fi nevoie de cel puțin două treimi din terenurile agricole ale blocului pentru culturi.

Maik Marahrens, a concluzionat: „Industria biocombustibililor își intensifică lobby-ul prin care cere ca mai multe cereale, cum ar fi grâul și porumbul, să înlocuiască petrolul rusesc. Procedând astfel, profită cu cinism de îngrijorările oamenilor cu privire la prețul combustibilului, punând profitul peste securitatea alimentară. Acest lucru este imoral, în timp ce milioane de oameni din întreaga lume nu își pot permite nici măcar o pâine.

Citește și: Ce înseamnă revenirea cărbunelui în contextul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina și lupta UE împotriva schimbărilor climatice

spot_img

Ultimele știri