Preturile utilitatilor cresc constant, iar directorii companiilor de top din industria alimentara sustin ca, atat timp cat guvernul SUA continua sa subventioneze producatorii de etanol din porumb, preturile nu vor scadea, informeaza Reuters.
Industria etanolului a fost invinovatita pentru cresterea preturilor la alimente si pemtru pagube aduse mediului, iar folosirea excesiva a porumbului a divizat comunitatea fermiera. Producatorii de porumb au castiguri din ce in ce mai mari in timp ce crescatorii de animale si industria panificatiei se confrunta cu costuri in crestere.
Directorii firmelor de top din alimentatie, care s-au intalnit saptamana trecuta la Reuters Food Summit din Chicago, considera ca acest subiect ar trebui revizuit legal. Ei au propus sustinerea energiilor regenerabile sau inlaturarea unor beneficii pentru a stopa cresterea preturilor.
„Pe termen scurt, folosirea porumbului pentru etanol nu este o decizie buna pentru consumatorul american”, a declarat Sara Lee, director executiv pentru America de Nord al CJ Fraleigh.
Etanolul a fost considerat un mijloc de reducere a dependentei americane fata de petrolul strain. Cantitatea de porumb folosita pentru producerea etanolului s-a triplat intre 2001 si 2006.
Politicile incurajeaza aceasta tendinta deoarece o lege a energie care a intrat in vigoare in decembrie impune producerea a 9 miliarde galoane de combustibil alternative, fata de 5 miliarde in 2005. In urmatorii 14 ani aceasta cifra va creste la 36 miliarde.
Guvernul le ofera producatorilor de combustibil o subventie pentru amestecarea etanolului in combustibil si impune tarife pentru importurile de acest tip. Desi executivii prezenti la intalnirea de la Chicago au laudat aceasta initiativa, ei au insistat asupra faptului ca consecintele nu vor fi pe placul consumatorilor.
„Este clar ca vrem sa ne scadem dependenta de petrolul strain. Din pacate, biocombustibilii au efecte nedorite in ceea ce priveste pretul alimentelor”, a declarat Rick Searer, presedinte Kraft Foods Inc’s pentru America de Nord.
Gary Rodkin, presedinte ConAgra Foods, considera ca guvernul ar trebui sa ofere subventii pentru producatorii de biocombustibil care folosesc surse non alimentare. De aceeasi parere este si presedintele General Mills Inc, Kendall Powell.
„Ar fi bine daca am putea dezvolta o industrie eficienta si economica a biocombustibilului bazata pe iarba sau pe deseuri lemnoase”, a mai spus acesta.
Richard Federico, presedinte P.F. Chang’s China Bistro Inc, este mai ingrijorat insa de cresterea costurilor de munca decat de cresterea costurilor pentru utilitati.
Joe Sanderson, presedinte al celui de-al patrulea producator American de pui Sanderson Farms Inc, este si mai pragmatic si considera ca lucrurile nu se vor schimba.
„Nu as irosi prea multa energie pe asta. Sunt 40 pana la 50 procesatori de pui. Stiti cati producatori de porumb sunt? Mai multi. Infrastructura pentru etanol este construita”, a spus acesta.
Foto: Reuters