Cotidianul: Romania, ne-Romania. Reciclati oricum!

Multi se plang ca in Romania nu se poate face nimic, ca nimic nu functioneaza cum trebuie, ca politica este amestecata in toate. In loc sa ne resemnam cu aceasta atitudine de om invins si fara putere, hai sa devenim cetateni pro-activi si utili cu efort minim, fara sa ne coste nimic.
O australianca ce statea la mine cobora in fiecare dimineata si uda florile din gradina cu apa de la un "hot water bottle", un fel de perna calda folosita iarna pentru a incalzi patul, mai ales de anglo-saxoni. Facea un mic gest sa salveze planeta, imi spunea. Recunosc ca o gaseam usor excentrica. Numai ca mai tarziu am avut o petrecere si a doua zi eram iritata si jenata in egala masura de numarul mare de sticle lasate in bucatarie. Prea multe sa le las gunoierilor.

Atunci m-am dus in oras si am lasat sticlele la containerele de reciclare. Dupa aceasta vizita m-am dus cu sticle goale de apa si sampon, cutiile goale de orez, hartie, borcane goale de la muraturi si orice poate fi inclus la categoriile de "sticla, hartie, carton si plastic". E drept ca am inceput sa recliclez cam tarziu.

Romania sta extrem de prost la capitolul "reciclare", desi e membru UE. Legislatia UE solicita fiecarei tari sa recicleze jumatate din deseurile sale pana in 2013, o tinta care pare improbabila astazi. In UE, cantitatea de deseuri reciclate s-a dublat intre 1995 si 2005 si aproape jumatate din produsele din hartie, plastic si sticla sunt reciclate, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Daca in Germania este reciclat 48 la suta din gunoi, in Belgia 35 la suta si in Irlanda 32 la suta, in Romania, numai 2 la suta este reciclat si in Bulgaria este si mai rau. Nu exista inca o mentalitate in Romania pentru reciclare, asa cum exista mai demult in Occident. Sunt mai multe motive. In comunism era musai sa nu arunci ceva, nu se gaseau produse noi pe piata, astfel incat dupa ce au cazut Ceausescu si comunismul, actul de a arunca a devenit un act de eliberare si de libertate personala. Imi aduc aminte cat de socata eram in anii ’90 cand vedeam cum unii lasau deschis cate un robinet si apa curgea necontenit in chiuveta. Mi s-a spus ca "nu costa nimic, nu platim noi". Un fel de "ma doare in cot", o iresponsabilitate mioapa si crasa. Numai ca s-au scurs 20 de ani de atunci si resursele planetei s-au scurs si ele.

Pe vremuri, reciclarea era considerata o politica a "verzilor", dar acum in Europa si America face parte din cultura si igiena contemporane. In unele tari vin companii de reciclare la tine acasa. Pe multe strazi, chiar in sate, sunt containere pentru sticla, plastic, metal si hartie. Inainte au fost reclame, campanii de presa cu ajutorul persoanelor publice, pana cand conceptul si nevoia de reciclare au intrat in constiinta publica. Pentru cei care nu au reciclat niciodata poate suna ca o povara, o sarcina nedorita in plus, dar v-as provoca sa incercati timp de o luna si atunci vorbim.

O greutate poate sa fie chiar o placere. Intr-o epoca de consum, te simti ca faci ceva util pentru tine, familie, comunitate si chiar planeta, daca mintea ta te duce asa de departe. Copiii in special se bucura mult de "excursiile de reciclare".

Sa nu ne gandim ca este o activitate moderna. Acest proces de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi, reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime si au existat din anul 400 i.Hr., cand cenusa, uneltele agricole stricate si obiectele ceramice erau reciclate. Obiceiul a continuat si in perioada preindustriala, cand materiale precum metalul si bronzul erau colectate si topite pentru crearea de obiecte noi. In timpul comunismului si dupa puteai returna sticle goale de bere, apa si sifon la bacanie pentru a plati mai putin pentru produsele noi. Hainele second-hand, masinile second-hand, computere second-hand, lucrurile reparate in loc sa fie aruncate la cos au o logica, un sens mai ales in perioada asta de criza economica.

Chiar daca nu sunteti convinsi, va dau cateva cifre ca pana la urma suntem cu totii locatarii planetei.

* O cutie reciclata poate economisi suficienta energie pentru a alimenta un televizor timp de 3 ore.
* O sticla reciclata ar economisi suficienta energie pentru a alimenta un calculator timp de 25 de minute.
* O sticla de plastic reciclata ar economisi suficienta energie pentru a alimenta un bec de 60 wati timp de 3 ore.
* 70% mai putina energie este necesara pentru a recicla hartia, in comparatie cu energia ce este necesara pentru a o obtine din materii prime.
Romania, ne-Romania, reciclati!

spot_img

Ultimele știri